Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busholmenförälder: Jag känner mig lurad

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bildtext Barnen på Busholmen blir utan egen närskola.
Bild: Yle Victoria Wirén

Besvikelsen är stor bland föräldrarna på Busholmen efter beskedet om att planerna på en svenskspråkig skola på Busholmen läggs på is.

Maria Swanljung bor på Busholmen med sin familj och är mycket besviken över förslaget.

- Det är trist att ekonomiska realiteter sätter stopp för en närskola på Busholmen, en skola för över hundra svenskspråkiga elever.

Hon är kritisk till att staden i sin marknadsföring försökt locka finlandssvenskar till området med hjälp av "den nya skolan på Busholmen".

Löftet om den nya skolan spelade in när hon och hennes familj fattade beslut om att flytta till Busholmen.

Det är nog tack och hej för en svenskspråkig skola på Busholmen.

― Maria Swanljung

- Man känner sig nog lurad. Vår 4-åriga dotter börjar skolan år 2019, då skolan på Busholmen enligt de ursprungliga planerna skulle stå klar.

Swanljung säger att hon inte tror ett dugg på att utbildningsverket kommer att fortsätta arbeta för en svenskspråkig skola i området.

- Det är nu man borde fundera på en skolbyggnad när Busholmen håller på att byggas. Det är nog tack och hej för en svenskspråkig skola på Busholmen.

Detta har hänt

Utbildningsnämndens svenska sektion sade på fredagen nej till utbildningsverkets beredning om att öppna en skola på Busholmen och stänga Cygnaeus lågstadieskola.

Sektionen föreslår en modell där Cygnaeus lågstadieskola, Kronohagens lågstadieskola och Grundskolan Norsen sammanslås till en skola, "Centrumskolan" med verksamhet i de tre olika fastigheterna. Den nya skolan kommer att inleda sin verksamhet i augusti.

Årskurserna 5-9 kommer att finnas i Norsens fastigheter. På så sätt bevaras undervisningen från årskurs 1-4 i Cygnaeus lågstadieskola.

Planerna på en svenskspråkig skola på Busholmen läggs därmed på is.

Maria Swanljung tror att det här kommer att leda till att färre finlandssvenskar flyttar till Busholmen i framtiden – vilket i sin tur medför att behovet av en svenskpråkig skola minskar.

Nu måste alltså över 100 barn som bor i Busholmen ta sig till Minervaskolan i Tölö med buss eller till fots, istället för att kunna gå till en närskola.

- Staden borde fundera på hur servicen för svenskspråkiga ska skötas i de nya stadsdelarna, säger Swanljung.

En del av en byggnad
Bildtext Cygnaeus lågstadieskola på Bangatan i Helsingfors stängs inte..
Bild: Yle / Catariina Salo

Cygnaeusförälder: Minst dåliga alternativet

Föräldrar med barn i Cygnaeusskolan är i sin tur lättade över det nya förslaget som innebär att skolan får behålla årskurserna 1-4.

Caj Granfors, som har två barn i Cygnaeusskolan, säger att det nya förslaget är det minst dåliga hittills, men helt nöjd är han inte.

- Helst hade allt så klart fått fortsätta som förut, men det här var det minst dåliga alternativet.

Granfors anser att det viktigaste är att ettorna och tvåorna från Cygnaeus inte behöver ta sig till Busholmen, enligt honom var den tanken helt förryckt.

Flytten till Norsen innebär ändå en omställning för de äldre lågstadieeleverna i Cygnaeus lågstadium.

- Eleverna i Cygnaeus har haft samma lärare på femman och sexan, vilket har fungerat bra. Att plötsligt övergå till ett högstadiesystem kan göra barnen fundersamma, tror Granfors.

Folk demonstrerar utanför Cygnaeus skola i Helsingfors 3.3 2016.

Nytt förslag: Cygnaeus skolhus bevaras, Busholmenskolan ryker

Tillbaka till ruta två: femmorna och sexorna till Norsen.

Diskussion om artikeln