Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lypaelever och musiker uppträder för välgörenhet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
kör och dirigent
Bildtext Musiklärare Magnus Strandvik dirigerar kören
Bild: YLE/Stefan Paavola

Soundcheck är på gång. Elever sjunger upp sig. Det mesta börjar vara klart för "Lypa vill väl" - välgörenhetskonserten för asylsökande.

Musikläraren i Lyceiparkens skola Magnus Strandvik samlar ihop körmedlemmarna samtidigt som trummisen Mikael Snåre riggar upp i bakgrunden, någon stämmer sin gitarr.

Fredagen den 8 april smäller det. Klockan 18 stiger elever och musiker upp på scenen för att ge en välgörenhetskonsert. De insamlade pengarna används till att köpa böcker åt de asylsökande i Borgå.

två män
Bild: Yle/Stefan Paavola

"Alla ställde gärna upp"

Paolo Ribaldini, som blev känd för den stora allmänheten då han deltog i Voice of Finland, sjunger den legendariska The Police-låten Message in a Bottle tillsammans med Lypaeleven Julia Halttunen.

Klaus Suhonen, sångare och låtskrivare i Borgåbandet Hans on the Bass, sjunger Dire Straits-låten Sultans of Swing. Medverkar gör också Borgåmusikern Roland Wikstén på bas.

Musiklärare Magnus Strandvik säger att det inte var svårt att få till exempel Paolo Ribaldini att ställa upp.

- I Finland finns det goodwill. När man berättar att det är en välgörenhetskonsert och med unga elever så ställer människor upp, säger han.

Programmet är inte längre tillgängligt

Bra akustik och Bon Jovi

Ellen Grönlund ska delta i flera av numren. Hon sjunger och spelar piano.

Både Ellen Grönlund och Magnus Strandvik litar på tekniken och gillar akustiken i salen.

flicka vid flygel
Bild: Yle/Stefan Paavola

- Det är jättefint att vi som skola kan komma hit och att det finns en sådan här fin sal i Borgå där musiken kan ljuda jättefint, säger Magnus Strandvik.

På programmet står allt från virtuotiskt pianospel till pop och rock. Som en speciell godbit nämner Magnus Strandvik Bon Jovis låt Runaway.

- Eleverna har själva valt låtarna, säger han.

Diskussion om artikeln