Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW: Folk i Falluja försöker leva på grässoppa

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Sönderbombat hus i Falluja efter ett av den irakiska arméns flyganfall 8.3.2016
Bildtext Sönderbombat hus i Falluja efter ett av den irakiska arméns flyganfall i början av mars
Bild: EPA/STR

Tiotusentals civila svälter i staden Falluja, i Irak. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) slår larm om situationen i den IS-kontrollerade staden som omringas av irakiska regeringsstyrkor.

Irakiska aktivister som är i kontakt med familjer i Falluja säger att människor där nu försöker överleva på soppa kokad på gräs och bröd bakat på mjöl som malts av dadelkärnor. Det uppger HRW i en ny rapport.

HRW eller andra internationella organisationer kan inte ta sig in i Falluja som kontrollerats av terrororganisationen IS sedan 2014. IS har förbjudit invånarna att använda mobiltelefoner och Internet.

Rapporten bygger huvudsakligen på vittnesmål som förmedlats av människorättsaktivister i Bagdad och anhöriga till människor i Falluja som ibland nattetid lyckas få kontakt med mobilnätet.

I december i fjol återerövrade irakiska regeringsstyrkor staden Ramadi, nära Falluja och i mars i år återerövrades ökenområdet norr om Falluja. Staden är alltså nu omringad av regerinsstyrkor som skurit av proviantlederna till staden.

De som försöker lämna staden avrättas

Irakiska regeringsstyrkor släpper inte in matleveranser i staden och IS låter inte människor lämna Falluja.

Enligt ett vittnesmål i rapporten promenerade en man till en IS-bemannad vägspärr den 22 mars och sade till IS-krigarna att han ville lämna staden eftersom han helt enkelt inte stod ut längre. IS-krigarna tog honom in till centrum och avrättade honom. Många andra har avrättats av samma anledning.

Över 100 män ska ha fängslats av IS i slutet av februari för att de revolterade mot IS-styret efter att en familj hade avrättats för att familjen hade försökt fly från Falluja.

Falluja hade tidigare ungefär 300 000 invånare. Tiotusentals civila finns kvar i staden.

Dränkte sig själv och barnen på grund av svält

Den mat som finns eller smugglas in i Falluja är omåttligt dyr. Enligt HRW kostar 50 kilo mjöl 750 dollar (ca.690 euro) i Falluja. Samma mängd mjöl kostar 15 dollar (ca.14 euro) i huvudstaden Bagdad, som ligger bara ett femtiotal kilometer öster om Falluja. Många typer av livsmedel saknas helt i Falluja.

Aktivister i Bagdad har publicerat en video som påstås visa en kvinna som dränkt sig själv och sina två barn eftersom hon inte kunde hitta mat för sin familj. Det har startats en irakisk Facebook-kampanj under rubriken "Falluja dödas av svält", där aktivister försöker väcka omvärldens uppmärksamhet för effekterna av belägringen.

Invånarna i Falluja lider av IS-förtryck, svält och brist på sjukvård, men dessutom ska många ha dödats i regeringsstyrkornas flyg- och artillerianfall.

Krigsbrott att svälta ut civila

HRW vädjar till den irakiska regeringen om att släppa in hjälp i Falluja och till IS om att låta civila lämna staden.

HRW påpekar att det är ett krigsbrott att använda utsvältning av civila som metod för krigföring.