Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här är de dyraste och billigaste Airbnb-bostäderna i huvudstadsregionen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Din stad-teamet har tagit reda på vad Airbnb-värdarna i huvudstadsregionen tar för boendet.
Bild: Skärmdump från Airbnb.fi/Yle

Airbnb-boendet i huvudstadsregionen är billigare än i de övriga nordiska ländernas huvudstäder, men dyrare än i Tallinn.

Airbnb-boendet har fått ett stadigt fotfäste i huvudstadsregionen. Det finns omkring 2 200 bostäder i regionen som hyrs ut via webbtjänsten. Utbudet motsvarar nu en fjärdedel av hotellkapaciteten i Helsingfors.

Din stad-teamet fick den här gången som uppgift att svara på frågan "Hur mycket pengar tar folk för Airbnb-boendet i huvudstadsregionen?".

Priserna som värdarna tar för boendet varierar stort, från 13 till 2 400 euro per natt.

Söker man på en stad i regionen visar webbtjänsten träffar från hela regionen, så det finns ingen statistik över hur stort utbudet är i varje stad.

Priserna som värdarna tar för boendet varierar stort, från 13 till 2 400 euro per natt. Medelpriset ligger på 63 euro.

Den billigaste bostaden på Airbnb.fi.
Bildtext Det här rummet i Vik kostar bara 13 euro per natt.
Bild: Skärmdump från Airbnb.fi

Recensioner = uthyrd

Den allra billigaste bostaden som finns på webbtjänsten är ett rum i Vik för 13 euro per natt. Dyrast är en radhuslägenhet i Esbo centrum för 2 400 euro per natt.

Den billigaste bostaden i huvudstadsregionen har fått en recension, medan den dyraste inte fått en enda.

Airbnb ger inte ut information om hur ofta en bostad har blivit uthyrd. Men enligt Annie Back på Airbnb i London har en bostad som fått recensioner också blivit uthyrd.

Den billigaste bostaden i huvudstadsregionen har fått en recension, medan den dyraste inte fått en enda.

Den dyraste bostaden på Airbnb.fi har inga recensioner.
Bildtext Radhuslägenheten med tre rum och kök i Esbo centrum kostar 2 400 euro per natt. Den har hittills inte recenserats en enda gång.
Bild: Skärmdump från Airbnb.fi

Priset kan höjas efter recensioner

Den dyraste bostaden som också har fått recensioner är en enrummare i Främre Tölö. Den kostar 2 000 euro per natt och har fått fjorton recensioner.

Enligt Back är det ändå möjligt att man hyr ut en bostad för ett rimligt pris och sedan höjer priset utan att recensionerna försvinner från sajten.

Den dyraste recenserade bostaden på Airbnb.fi.
Bildtext Enrummaren i Främre Tölö för 2 000 euro per natt har recenserats hela fjorton gånger.
Bild: Skärmdump från Airbnb.fi

Den näst dyraste bostaden som har fått recensioner i huvudstadsregionen är en sommarstuga i Porkala i Kyrkslätt. Den kostar 500 euro per natt och har fått sex stycken recensioner.

Det finns 52 bostäder som kostar mer än 200 euro per natt, men bara 18 av dem har recenserats.Tjugo bostäder kostar över 300 euro, varav endast fem har fått recensioner.

En hotellnatt i Helsingfors kostade omkring 106 euro per natt 2015.

Villiga att betala mer än för ett hotellrum

Jämfört med hotellnätter är det genomsnittliga priset för Airbnb fortfarande billigare. En hotellnatt i Helsingfors kostade omkring 106 euro per natt 2015.

Men bland de tio mest populära Airbnb-bostäderna i Helsingfors varierar priserna från 25 till 122 euro, så många verkar vara villiga att betala lika mycket eller mer än hotellpriserna för att få bo i en helt vanlig lägenhet utan hotellfrukost.

Medelpriset för de tio mest populära bostäderna är 68 euro per natt.

De populäraste bostäderna hittas via webbsajten Airdna. Den mest populära bostaden som hyrs ut i Helsingfors är en enrummare på Skatudden för 67 euro per natt. Den har fått över 250 recensioner.

Medelpriset för de tio mest populära bostäderna är 68 euro per natt.

Airbnb.com
Bildtext I Stockholm är medelpriset för Airbnb-bostäder 108 euro per natt. Medelpriset för de tio mest populära bostäderna är 77 euro per natt.
Bild: Skärmdump från Airbnb.fi

Billigast i Norden, dyrare än Tallinn

I Norden är det Köpenhamn som har flest Airbnb-bostäder, hela 17 800. Stockholm har 5 700 och Oslo 4 500. Tallinn har lite över tusen bostäder på webbtjänsten.

Bland de nordiska huvudstäderna är det Stockholm som har de högsta priserna, i genomsnitt 108 euro per natt. Näst dyrast är Köpenhamn, 89 euro per natt, därefter Oslo, 78 euro per natt och slutligen huvudstadsregionen med 63 euro per natt.

I Tallinn är det lite billigare än här, medelpriset är 56 euro per natt.

Projektet Din stad

Din stad är ett nytt sätt att göra lokala nyheter. Du skickar in frågor eller nyhetstips om staden du bor i till redaktionen via ett webbformulär.

Yle Huvudstadsregionen ordnar en omröstning med tre alternativa nyhetsförslag, och gör en nyhet på det vinnande förslaget.

En nyhet i serien Din stad publiceras varje vecka på svenska.yle.fi/hreg. Ämnet behandlas också i Morgonöppets sändning.

Diskussion om artikeln