Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Barnlösheten blev början till drömlivet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ila Nordman i Thailand.
Bild: Ila Nordman

Ila och Christian Nordman drömde om ett hem fyllt av barn, djur och harmoni. Ofrivillig barnlöshet satte dock stopp för de planerna och de bestämde sig för att lämna allt och bli digitala nomader i Thailand.

- Drömmen var en familjeidyll på landet med egna odlingar och djur på gården så vi byggde ett stort hus i Sundom utanför Vasa och tanken var att vi skulle bo där resten av våra liv.

Efter tio års försök att skaffa familj sa Ila till sist ifrån. Kämparandan var slut, det fick vara nog. Paret tvingades erkänna att Plan A inte skulle bli av och att det inte fanns någon Plan B. Ett stort banklån på ett hus som var planerat för en barnfamilj kändes absurt under omständigheterna.

- Först lät vi det hela bero i ett år och sedan började vi fundera på nästa steg. Jag har alltid velat se världen och Kristian har efter våra tidigare resor till Thailand drömt om att bo där så vi konstaterade att "nåmen, det går ju att fixa!"

Kokosnötsdrink i Thailand.
Bild: Ila Nordman

Digitala nomader i Thailand

De bestämde sig för att sälja huset och tio dagar senare var köparen färdig. De flyttade först ut till familjens sommarstuga och i oktober bar det iväg till Thailand.

- Vi sålde det mesta vi ägde och lever minimalistiskt. Här behöver man inte så mycket. Det är så varmt hela tiden så det räcker med 1-2 par skor, några bikinin och lätta klädombyten.

Ila Nordman i Thailand
Bildtext Ila Nordman lever drömlivet i Thailand.
Bild: Ila Nordman

Ila och Christian lever nu som digitala nomader, ett relativt nytt begrepp som innebär att man kan jobba var som helst i världen bara man har tillgång till en dator och internet. På Koh Lanta där de vistats sedan december spenderar de dagarna på ett s.k. coworkingcenter som erbjuder ett professionellt och socialt sammanhang för digitala nomader från hela världen.

- Här finns människor som jobbar med programmering, kundservice, hemsidor och kreativa yrken, arbetsuppgifter som kan göras på distans. Men det kräver såklart ambition och självdisciplin, man kan ju inte ligga och slappa på stranden hela tiden.

Coworkingcenter i Thailand.
Bildtext Coworkingcentret på Koh Lanta samlar människor från hela världen.
Bild: Ila Nordman

Vardag i paradiset

Ila själv skriver på sin första bok och driver bloggen Morotsliv medan Christian gör hemsidor, skriver på en novellsamling och jobbar med sin musik. För att få det hela att gå ihop ekonomiskt lever de ett anspråkslöst och enkelt liv.

- Man kan nog säga att vi lever drömmen. Ibland får jag nästan nypa mig själv för att inse att det här verkligen är vårt liv nu. Vardagen kommer såklart emot vart man än far i världen men då jag tänker på den vardag jag hade för ett år sedan så är det ju nog som natt och dag.

Paret har ofta fått höra att det måste kräva mycket mod att göra en så stor livsförändring medan Ila menar att det i det skedet för dem inte kändes så.

- Vi var så fruktansvärt trötta på att trampa omkring i samma gamla hjulspår och känna att vi inte kom vidare så för oss kändes det mer som en frigörelse.

Ila och Kristian Nordman i Thailand.
Bildtext Ila och Christian Nordman fann lyckan i Thailand.
Bild: Ila Nordman

Från dröm till verklighet

Om man då sitter hemma i Finland och drömmer om att åka iväg någonstans, vad ska man då tänka på?

- Man behöver ju inte vara så drastisk som vi och lämna mer eller mindre allt. Man kan göra det lite småskaligare, försöka få tjänstledigt från jobbet en månad, åka iväg och se hur det känns.

Distansjobba i Thailand.
Bild: Ila Nordman

Ila rekommenderar även ett coworkingcenter om man drar iväg första gången. Där kan man träffa folk från hela världen som är i samma situation och lära sig mer om vilka alternativ det finns för att få livsstilen som digital nomad att fungera. Hon poängterar även vikten av ett socialt sammanhang.

- Här ordnas det en massa olika aktiviteter, utflykter och fester så man kan umgås även utanför jobbet och få nya vänner. Jag tror att man annars kunde bli lite ensam.

Ila och Christian planerar att återvända till Finland i juni för att njuta av den finska sommaren, träffa vänner och familj och jobba ihop lite pengar inför nästa vinter.

- Drömmen är förstås att kunna återvända hit och fortsätta leva såhär. Finska skärgården på sommaren och thailändska beachen på vintern. Det är inte så illa.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln