Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tapparas superskytt: Verkar som pucken går in

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Patrik Laine är Tapparas skarpskytt.
Bildtext Patrik Laine är Tapparas skarpskytt.
Bild: All Over Press

Patrik Laine är spelaren med stort S i vårens hockeyslutspel. I den femte semifinalmatchen mot Kärpät räddade han sitt Tappara – igen. ”Jag vågar skjuta från alla lägen.”

Med sina sju mål är Patrik Laine hela hockeyslutspelets bästa målskytt. Två av dem kom i lördagens femte semifinalmöte med Kärpät. Det andra förlängde en dramatisk match till extratid.

Väl där steg Henrik Haapala fram och spelade fram Tappara till matchboll med sitt 4–3-mål. På måndag kan Tappara avgöra på hemmaplan.

– Jag ska till halkbanan och köra bil med bilskolan på tisdag. Jag litar på att vi avgör på måndag, så att jag inte behöver ställa in det, säger Laine skämtsamt enligt Ilta-Sanomat.

Grym säsong

Ett sådant uttalande visar på en stor portion självförtroende. Och vintern har sannerligen gett Laine chans att ladda självförtroendebatterierna.

I vintras var han fullkomligt strålande i junior-VM när Finland tog guld och efter det har han fortsatt i ligan. Nu spelar han fantastiskt fin ishockey i slutspelet. Och som grädde på moset vill en hel nation nu att han ska spela VM i vår.

– Jag vågar skjuta från alla lägen nu. Det verkar ju som pucken går in. Om jag hade haft en måltorka, hade jag garaneterat inte ens vågat ta skott, säger han.

"Fanns ingen att passa"

I lördagens semifinal satte han 3–3 i powerplay med mindre än en minut kvar. Hans bössa är fruktad och det sena skottet visade verkligen varför.

– Någon måste ta ansvar för att avgöra. Jag beslöt mig för att skjuta, det fanns ingen att passa och det lyckades. Allt hänger ändå på att mina lagkamrater litar på mig.