Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Varför Riko Eklundh vill intervjua teaterveteraner

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Skådespelaren Riko Eklundh vill lyfta fram äldre kollegor.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Svenska teaterns diskussionskvällar, Thalias trotjänare, har varit en braksuccé och på tisdag blir det avslutning med två av teaterns grand old men, Algot Böstman och Göran Schauman. Riko Eklundh, som står för konceptet, lovar skojiga och insiktsfulla historier om teatern och livet. Du som inte fick plats i salongen kan se diskussionen live på svenska.yle.fi klockan 19.

- Göran har en fantastisk historia om när han som 6 åring, efter kriget, skulle vara lysmask och fick "sparken" av legendariske chefen Nicken Rönngren dagen före premiären. Den historien kommer Göran att berätta på tisdag och många fler, säger Riko Eklundh.

Det var en liten roll utan repliker men som teaterchefen tyckte var onödig och strök. Lilla Göran blev bittert besviken och kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Trots det blev Göran Schauman skådis, gjorde en lång och mångsidig karriär, och har medverkat i många pjäser också efter att han gick i pension. En annan saftig, om än dramatisk histroria, är Görans sista föreställning på stora scenen före pensionen, den sista föreställningen av pjäsen Mannerheim, där han spelade överste Bruncrona. Mer om den på tisdag.

Göran Schauman, Riko Eklundh och Algot Böstman.
Bildtext Göran Schauman, Riko Eklundh och Algot Böstman.
Bild: Yle/Jessica Edén

Generationen som alltid ställde upp

Algot Böstman är ungefär lika gammal som Schauman, men gick i pension tidigare, och har fortsatt att jobba med tv och filmer efter det. Också han är en mångsidig skådis.

- Algot Böstman har gjort massor under sina över 40 år på teatern, säger Eklundh.

- De hör båda till en generation som alltid ställt upp och gjort det man fått sig tilldelat, stora roller och små. Det jag tycker är fint är att de följt med teatern och föreställningar, och hållit kontakten med yrket, också på senare dar.

Stundens konst

Samtalet blir ett kärt återseende för den publik som minns Böstman och Schauman från tidigare år. Och en möjlighet för en ny generation att bekanta sig med dem och hur man arbetade förr. Det är Eklundh tillsammans med teaterns dramaturg Linnea Stara som står för konceptidén.

- Vårt yrke är stundens konst. När man gör det så märks man och uppskattas eller inte, men när du slutar så är det du gjort försvunnet och publiken glömmer ofta bort dig , även om du lever länge till, säger Eklundh.

Idén med Thalias trotjänare är att göra den här stunden lite längre.

- Därför har jag velat lyfta fram personer som Börje Lampenius, Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck, som alla har gjort långa karriärer och framför allt på Svenska Teatern.

Det är samtidigt en tjuvstart på teaterhusets 150-årsjubileum. Intervjuerna med sina skådespelarkollegor ser Eklundh också som inledningen till ett annat jubileum, Finlands Svenska Skådespelarförbund som fyller 100 år 2017, jämsides med Finland. Det är möjligt att serien får fortsättning i höst då teaterns jubileumsår inleds.

Inte heller under den här säsongens avslutande kväll blir det någon uppräkning av CV:n. Eklundh vill snarare veta varför och hur Schauman och Böstman kom in på yrket och hur de har klarat av pusslandet med skådespelaryrket och privatlivet.

- Hur är det att avstå från yrket? Och hur ser de på livets ändlighet?

Se de tidigare avsnitten av Thalias trotjänare:

Thalias trotjänare: Börje Lampenius - Spela upp på Arenan
Thalias trotjänare: Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln