Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fyra västnylänningar får arbetsstipendium av Svenska kulturfonden

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Konstnär Petra Lindholm.
Bildtext Stipendiet ger Petra Lindholm möjlighet att jobba vidare som konstnär.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Fyra västnylänningar har fått ett ettårigt arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet av Svenska kulturfonden. Bidraget är 24 000 euro.

De fyra personerna är skulptören Hans-Christian Berg från Ingå, konstnären Petra Lindholm från Raseborg, konstnären Stefan Nyström från Raseborg och sångerskan Annika Cleo från Raseborg.

Det här ger mig möjlighet att jobba vidare med min konst, säger Petra Lindholm som främst jobbar med videokonst.

- Jag kommer ju att fortsätta jobba som vanligt. Jag sitter ju i min ateljé och jobbar från 8.30 till 16/17-tiden. Det här ger ju mig en större trygghet och lugn att göra det jag vill göra.

På programmet under våren står en utställning på Bonniers konsthall i Stockholm och en utställning i Fiskars. Lindholm poängterar att ansökningar och pappersarbete är en naturlig del av konstnärsjobbet.

- Jag har ju gjort de här stipendieansökningarna i 15 år nu. Det är en del av konstnärsyrket. Bilden folk har att en konstnär är en person som flummar omkring i sin ateljé och har det mysigt stämmer ju inte riktigt. Om man ska klara sig som konstnär i dagens samhälle måste man ju göra pappersarbete också, säger Lindholm.

Bok om kiosker och butiker i Hangö

Svenska kulturfonden har också delat ut pengar till en mängd olika projekt.

I Hangö går en stor del av bidragspengarna till att understöda dokumentation.

Sällskapet för släkt - och hembygdsforskning i Hangö har beviljats pengar för utgivningen av en bok om kiosker och butiker i staden.

Tomy Karlsson
Bildtext Tomy Karlsson ska göra ett bildverk om Hangö i förändring.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Föreningen Hangö Olympias vänner har fått ett bidrag för projektet Industristaden Hangö. Tomy Karlsson har beviljats ett bidrag för ett bildverk om Hangö i förändring.

Trollskogar och tidsresor i Raseborg

I Raseborg är det barnkultur som gäller. Många bidrag går till musikundervisning och musikevenemang för barn. Till exempel har fonden beviljat pengar för en dagkonsert för barn på Café Gamla Stan i Ekenäs.

På Raseborgs slott kommer man att vidareutveckla verksamheten med tidsresor och dramaberättelser för barn, och på Ramsholmen kommer man att bygga en trollskog för barn.

Raseborgs slottsruiner.
Bildtext Här vid Raseborgs slottsruiner får barnen resa i tiden.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det mångkulturella barnprojektet Children Crossing Cultures i Raseborg har också beviljats understöd.

Pengar för rymdvägsprognoser

I Sjundeå satsar man också på barn med sagostunder och sagopromenader vid Edvardsberg och Karlskog dansbana.

Bland dem som beviljats bidrag finns även en hel del ovanligare projekt. Det kanske allra originellaste är Jens Pomoell från Sjundeå som erhållit understöd för att utveckla nya metoder för rymdvädersprognoser.

Svenska kulturfonden delar ut 16,7 miljoner euro i bidrag i år. 49,4 procent av ansökningarna beviljades pengar. Den största delen, drygt 54 procent, går till understödandet av konst och kultur.

Diskussion om artikeln