Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Barnskyddet i Vanda överbelastat – anställda slår larm

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Lekmatta.
Bildtext Lekmatta.
Bild: Yle/Malin Ekholm

Personalen vid barnskyddet i Vanda har anmält sin arbetsgivare till regionalförvaltningen eftersom de är oroade över barnens rättigheter, skriver Helsingin Sanomat.

Ungefär 200 barn inom barnskyddet i Vanda saknar helt en egen socialarbetare och ligger alltså inte på någons ansvar, enligt socialarbetare inom barnskyddet.

Av barnen har hälften på papper en egen socialarbetare, men har inte träffat personen på minst ett år. Hälften av barnen saknar helt och hållet en klientplan, eller har en föråldrad klientplan.

Personalen vid barnskyddet berättar att situationen beror på att man har brist på arbetskraft, vilket i sin tur har lett till orimliga mängder jobb och stress för dem som jobbar inom barnskyddet.

Arbetsmängden är så pass stor att de som arbetar vid barnskyddet blir utmattade och till slut byter arbetsplats. Socialarbetarna poängterar att det ändå är barnen i Vanda som drabbas värst av situationen.

Personalen beskriver stämningen på arbetsplatsen som spänd, ångestladdad och inflammerad.

Jaana Vilpas som är servicechef vid barnskyddet i Vanda varken bekräftar eller bestrider uppgifterna.

Slog larm redan för två år sedan

Redan år 2014 slog socialarbetarna på barnskyddet i Vanda larm om att de hade för lite personal.

Socialarbetarna sa då att de var rädda att personalbristen och arbetsmängden hos den befintliga personalen inte skulle hinna hjälpa alla barn i tid. De befarade då ett fall likt fallet med åttaåriga Vilja-Eerika som mördades av sin pappa.

Förra året lät Vandas stadsstyrelse göra en utredning om läget inom barnskyddet och man vidtog åtgärder.

Enligt arbetstagarna har inget ändå förändrats, tvärtom är läget i dag ännu värre än år 2014.