Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skakig vapenvila inledd i Jemen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Huthianhängare begraver en dödad huthikrigare i Sanaa, Jemen på söndagen 10.4.2016
Bildtext Huthianhängare begravde en dödad huthikrigare i Sanaa, Jemen på söndagen.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

En FN-medlad vapenvila trädde i kraft i Jemen vid midnatt, men få jemeniter vågar tro på fred.

- Jag är trött på striderna, på förstörelsen, på allting, säger den 57-årige statsanställde Hussein Ali till nyhetsbyrån Reuters i Jemens huvudstad Sanaa.

- Situationen är väldigt svår för folk som saknar jobb, elektricitet och vatten. Vi plågas av ständig rädsla för att våra kära ska dö i bombningarna, tillägger han.

Styrkor lojala med presidenten Abd-Rabbu Mansur Hadi och Huthirebeller har lovat att respektera vapenvilan, men bägge parter hotar med vedergällning ifall de blir anfallna.

Regeringsstyrkorna stöds av en Saudiledd koalition som genomfört urskiljningslösa flygräder i landet. Huthirebellerna är allierade med trupper som är lojala med ex-presidenten Ali Abdullah Saleh och stöds av Iran.

Tidigare fredstrevare har misslyckats och få jemeniter vågar inte den här gången heller tro på fred. I mitten av december i fjol inleddes en vapenvila som upphörde redan i mitten av januari.

Strider pågick på söndagen in i det sista i flera områden. Till exempel i Baida-provinsen rapporterades om över 20 dödade.

Tanken är att fredssamtal ska inledas i Kuwait på måndagen om en vecka.

Ett av världens fattigaste länder blir bara fattigare

Kriget har nu pågått i över ett år och det har krävt över 6 200 människoliv. Omkring hälften av de dödade var civila. Enligt FN har över 6,4 miljoner jemeniter tvingats fly sina hem.

Jemenitiska internflyktingar i ett provisoriskt flyktingläger i Amran-provinsen i norra Jemen 5.4.2016
Bildtext Jemenitiska internflyktingar i ett provisoriskt flyktingläger i Amran-provinsen i norra Jemen 5.4.2016
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Saudiarabien har inte lyckats besegra Huthirebellerna med sina flygräder. Människorättsorganisationen Amnesty International – bland andra – anklagar Saudiarabien för krigsbrott, eftersom bombräderna träffat sjukhus, skolor och bostadsområden.

Enligt en del analytiker har flygbombningarna snarare drivit jemeniter närmare rebellerna och ex-presidenten Saleh.

Jemen var ett av världens fattigaste länder redan före kriget. Nu bedöms omkring 80 procent av befolkningen vara i behov av någon form av humanitärt bistånd.

Jemen har inte fått stor uppmärksamhet i omvärlden under det senaste året. Landet skulle ändå förtjäna litet större intresse. Bland annat för att både terrororganisationen Islamiska staten och en farlig gren av al-Qaida, al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP) fått allt starkare fotfäste i det kaotiska landet.