Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Besvärlig problematik med idrottshallar i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
ånäshallen i borgå
Bildtext Ånäshallen är i uruselt skick och stängs 2018.
Bild: YLE/Stefan Härus

Bowlarna, tennisspelarna och kampsportarna i Borgå har råkat ut för diverse halldilemman. Läget är ganska tröstlöst vad gäller idrottsfastigheter just nu, säger chefen för idrottstjänster.

Bowlinghallen stängde vid årsskiftet och bowlarna är hemlösa. Ett företag är intresserat av att bygga en ny hall i Kokon, men allt är ännu oklart.

Borgå stad kommer dessutom att göra sig av med Ånäshallen i maj 2018, vilket betyder att kampsportsutövarna i staden behöver nya lokaler. Bland möjligheterna finns nya Vårberga skola och en förstoring av Kokonhallen.

Nu efterlyser också tennisspelarna förbättring – tennishallen är i dåligt skick.

– Läget är ganska tröstlöst när man tänker på ekonomin och vilka mängder det är frågan om, säger chefen för idrottstjänster Per Högström i Borgå. Det är besvärligt att försöka hitta olika lösningar just nu.

Chefen för idrottstjänster i Borgå
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Borgå stad har främst varit involverad vad gäller Ånäshallen eftersom den upprätthålls av staden. Bowlinghallen var och tennishallen är privatägda.

Boxarna kan knappast hålla till i Vårberga skola

Per Högström tror inte på att kampsportarna kunde använda skolornas gymnastiksalar, eftersom det är svårt att få in dem och all utrustning där.

Att hitta lämpliga lokaler blir ganska svårt, men staden har gjort utredningar och försökt fundera på alternativ.

– I Borgå finns över tusen kampsportare, så det är ett ganska stort antal.

Kokonhallen är ett alternativ. De som har varit med om att diskutera och planera framtiden har lyft fram just den som den första och bästa möjligheten för kampsportarna.

– Inom kort kommer det en plan som ska följas beroende på hur det blir med utvidgningen av Kokonhallen.

Svårt att veta vilka grenar man ska understöda

Per Högström säger att idrottssidan hittills har kunnat hålla i gång vintersäsongen på vintern och sommarsäsongen på sommaren. Där börjar ändå resurserna ta slut.

Det är inte alltid så lätt att välja vilka grenar staden borde understöda. Han menar att det handlar om att prioritera.

– Tennis är till exempel en sommargren, men en hall behövs eftersom det blir besvärligt att inte träna på vintern.

Det finns vissa traditionella grenar som till exempel fotboll eller simning som är ganska självklara att staden ska vara med och understöda.

– Men kraven har ökat, och speciellt det här med att säsongsbundna grenar ska gå att träna året om har gjort det svårt i många fall.

Vissa städer bygger egna hallar och hyr ut lokalerna, medan andra inte har möjlighet till det. I vissa fall har saker och ting löst sig med hjälp av aktiebolag, men kostnaderna finns fortfarande kvar.

Bra kalkyler är lika med hållbart projekt

Högström säger att det är svårt att tänka sig att staden i det här skedet skulle vara med och stå för kostnaderna vad gäller nya hallbyggen.

Det bästa skulle vara att öppna dörren för företag som är villiga att etablera sig här och att vara med om att förbättra idrottsverksamheten i Borgå.

― Per Högström

Risken med privatägda idrottsfastigheter är att företagen vill att staden ska investera, bara för att själva sedan plocka russinen ur kakan.

Högström säger att allting grundar sig på lönsamhetsberäkning. Om kostnadskalkylerna är hållbara så är projektet ofta hållbart och möjligt att förverkliga.

Men det finns alltid risker då man satsar pengar.

– Går vi till exempel i Borgå för ett lån så måste vi hitta alternativ som också garanterar vår egen säkerhet, säger Högström.

Diskussion om artikeln