Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Både IS och al-Qaida rycker fram i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Syriska regeringssoldater på väg till fronten i provinsen Latakia vid Medelhavet
Bildtext Syriska soldater på väg till fronten i den regeringskontrollerade provinsen Latakia vid Medelhavet
Bild: EPA/STR

Jihadistgrupperna IS och Al Nusrafronten rycker fram på flera håll i Syrien, bland annat i provinserna Aleppo och Latakia.

IS återintog i morse staden al-Rai och sex byar som ligger nära den turkiska gränsen. Jihadisterna fölorade staden förra veckan åt andra rebellgrupper i området.

- Det faktum att rebllerna inte kunde hålla stånd mot IS, visar att det är omöjligt att kämpa mot dem utan flygunderstöd, säger det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdelrahman.

al-Qaida-gruppen Al Nusra som samarbetar med andra rebellgrupper i norr har samtidigt fortsatt sin offensiv mot regeringsstyrkor i provinserna Hama, Latakia och Aleppo.

Rebellerna säger sig ha återerövrat en strategiskt viktig höjd i Latakia, en av de två regeringskontrollerade provinserna vid Medelhavet.

Regeringen avvisar rebelluppgifter

- Al Nusra och andra rebellgruppen är i färd med tre koordinerade offensiver. Det här är det som Al Nusra varnade för flera veckor sedan, säger Abdelrahman.

Regeringen hävdar däremot att offensiven har misslyckats i Latakia och i Hama medan de hårda striderna söder om staden Aleppo fortsätter.

Fredsförhandlingarna om Syrien ska enligt planerna återupptas den 13 april, trots allt fler brott mot den rådande vapenvilan som alla parter har gjort sig skyldiga till.

Syrien anklagar rebellerna för medvetna brott mot vapenvilan i ett försök att skjuta fredssamtalen i sank.

- Varken Al Nusra eller IS är intresserade av vapenvilan eller en fredlig lösning i Syrien, eftersom de inte skulle spela någon roll om kriget skulle ta slut, säger människorättsaktivisten Rahman.

Diskussion om artikeln