Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är NHL-finländarna som kan bli VM-klara

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Tuukka Rask, OS 2014
Bildtext Tuukka Rask i mål under OS i Sotji (arkivbild).
Bild: EPA / All Over Press

14 lag har nu spelat klart i NHL. Yle Sporten listar alla finländare från bottenlagen som därmed kan förstärka lejonens VM-trupp.

Östra konferensen:

Boston

Tuukka Rask, målvakt
Statistik, NHL: räddningsprocent 91,5, 4 nollor, 2,56 insläppta mål per match, 31 segrar
Har stått i mål för lejonen fem gånger: en gång under EHT 2012-13 och fyra gånger under OS i Sotji

Från Boston får Finland potentiellt sin förstekeeper till VM i Ryssland. Tuukka Rask är självskriven etta bland de tillgängliga målvakterna och platsar garanterat i Kari Jalonens VM-trupp. Den stora frågan är ifall det finns intresse att delta. Rask stod över VM ifjol och har dragits med en sjukdom de senaste dagarna. Missade Bostons sista matcher i NHL.

Joonas Kemppainen har ett tvåvägskontrakt och kan därmed ännu fortsätta sin säsong för Providence Bruins, som är klara för slutspel i AHL.

New Jersey

Tuomo Ruutu, forward
Statistik, NHL: 33 matcher, 0+1, -7
En av de mest rutinerade landslagsstjärnorna som nu blir tillängliga: bland annat VM-guldmedaljör 2011

Tuomo Ruutu kommer från den tyngsta säsongen i karriären där han öppnade sitt poängkonto i New Jersey Devils först under säsongens sista match. 33-åringen inte gett besked om han är tillgänglig för Jalonens trupp. Den dalande formen på isen kan ändå resultera i att Ruutu får följa med årets ishockey-VM från soffan.

Buffalo

Rasmus Ristolainen, back
Statistik, NHL: 82, 9+32, -21
Har representerat herrlandslaget under EHT, mest känd för sina insatser i U20-landslaget

En strålande säsong i bagaget och kunde vara en ledande back för lejonen. Förhandlar om ett nytt kontrakt i sommar och har meddelat till MTV Sport att han inte åker till Ryssland före ett nytt kontrakt är undertecknat.

Toronto

Leo Komarov, forward
Statistik, NHL: 67, 19+17, -12
Rivjärnet är ett bekant ansikte i landslagsdressen, har flera VM och ett OS på kontot

Komarov har redan bekräftat att han vill fortsätta sin säsong i landslagströjan och enligt alla mätare ska han också få göra det. Karriärmånga fullträffar i Toronto under den gångna säsongen. Den rutinerade landslagsspelaren ska rymmas i Kari Jalonens trupp.

Torontolöftet Kasperi Kapanen fortsätter däremot sin säsong i AHL-slutspelet.

Västra konferensen:

Colorado

Mikko Rantanen, forward
Statistik NHL: 9, 0+0, -7
AHL: 50, 23+36, 59
Har fyra matcher i herrlandslaget på sitt konto men är också mer känd för sina juniorinsatser

Två matcher återstår för Stillahavsjumbon San Antonio Rampage i AHL, men efter det ska Mikko Rantanen också vara tillgänglig för spel i VM. Forwarden lyckades inte slå igenom i finrummet men presterade desto bättre i AHL. Befinner sig i skrivande stund på en sjundeplats i målskytteligan – trots att yttern spelat betydligt mindre matcher än resten av skarpskyttarna. Den låga åldern kan vara ett hinder för plats i VM-truppen då JVM-hjältetrion förväntas få sin chans också på herrsidan.

Winnipeg

Joel Armia, forward
Statistik NHL: 43, 4+6, +2
AHL: 18, 3+5, +3
Har inte representerat Finland på herrnivå

Då både Winnipeg Jets och Manitoba Moose missar slutspel i Nordamerika öppnar det för att Armia kunde spela VM i Ryssland. Den unge forwarden visade att han klarar av att utmana toppspelarna också i NHL och kan därmed också förväntas få tävla om en plats i VM-truppen.

Calgary

Niklas Bäckström, målvakt
Statistik, NHL: 4 matcher, räddningsprocent 88,1, 3,35 insläppta mål per match
Representerade Finland senast under OS i Vancouver år 2010

Efter två tunga säsonger lämnade Bäckström Minnesota för spel i Calgary och resultatet blev fyra starter och en blygsam räddningsprocent. Otroligt rutinerad också i landslagströjan – dock främst från sin tid i Kärpät – men tänkas bidra med know-how och ledarskap också i Ryssland. Blir aktuell senast då Rask tackar nej och de övriga blåvita NHL-väktarna går långt i Stanley Cup-slutspelet.

Jyrki Jokipakka kommer inte att resa till Ryssland på grund av en höftskada, meddelade Calgary Flames på måndagskvällen.

Edmonton

Lauri Korpikoski, forward
Statistik, NHL: 71, 10+12, 22
Har två VM på kontot, stod dessutom för två mål under OS i Sotji

Lyckades inte hitta en större växel trots miljöbytet från Arizona till Edmonton. Kan ändå spela en viktig roll i de lägre kedjorna samtidigt som yttern kan axla ansvar också i powerplay. Har ännu inte meddelat ifall han är intresserad av att spela för lejonen i vår.

Iiro Pakarinen har för sin del ett tvåvägskontrakt och kan därmed fortsätta sin säsong i AHL och Bakersfield Condors.

Vancouver

Markus Granlund, forward
Statistik, NHL: 47, 6+4, -4
AHL: 12, 5+4, +4

Den yngre centerbrodern är enligt Yle Urheilus uppgifter redan klar för VM-lägertruppen. Anfallaren ska ansluta sig till lägertruppen under den pågående veckan.

Vem hoppas du att ansluter sig till VM-truppen? Vem ska Jalonen inte ta med? Kommentera artikeln och delta i diskussionen!

Artikeln uppdaterad kl. 16.15: Uppdaterat med Ristolainens kommentarer om att kontraktförhandlingar påverkar VM-deltagande.

Diskussion om artikeln