Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska kyrkan för samkönade äktenskap

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Regnbågsflagga
Bild: EPA/Hose Jacome

Det högsta beslutande organet i den norska kyrkan ställer sig positivt till äktenskap mellan personer av samma kön.

Ledarna för kyrkorådet i Norge röstade vid sitt möte i Trondheim på måndagen för ett förslag som ger personer av samma kön möjlighet att gifta sig i kyrkan.

Förslaget som stöddes av 88 av de 115 delegaterna i rådet, innebär att man inför två bröllopsritualer och att kyrkans syn på äktenskapet blir könsneutral.

En minoritet i utskottet som förberedde förslaget, ville fortsätta att utreda hur samkönade vigslar i kyrkan skulle påverka kyrkans teologiska syn på familjen i stort - det förslaget fick stöd av 32 medlemmar i kyrkorådet.

- En majoritet i kyrkorådet anser att det utöver den nuvarande bröllopsritualen och förbönen för borgerlig vigsel mellan man och kvinna, måste utarbetas motsvarande ritualer som inkluderar par av samma kön, och kan användas på alla par, står det i det antagna förslaget.

Vissa reservationer

Förslaget innehäller ändå vissa reservationer. Präster som inte stöder samkönade äktenskap kan till exempel vägra att utföra vigseln.

Däremot ska homosexuella ha rätt att gifta sig i sin lokala kyrka, även om den lokala prästen motsätter sig det. Hur det ska genomföras rent praktiskt är oklart, enligt det norska rundradiobolaget NRK.

En av de första som kommentera resultatet av omröstningen var den 21-årige Kai Steffen Østensen som intervjuas av NRK.

- En dröm går i uppfyllelse. Jag har lärt mig att alla är guds barn, men jag har inte alltid känt mig som det. Jag har känt mig som en ”jävla bög”. Nu ska jag också snart få gifta mig i kyrkan. Jag är inte annorlunda. Jag är en människa som älskar en annan människa, sade Østensen.

Diskussion om artikeln