Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gravidas antidepressiva mediciner påverkar barnen senare i livet

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
En person står ensam och tittar ut över havet.
Bildtext Unga har större risk att själva få depression om deras mammor ätit antidepressiva läkemedel under graviditeten.
Bild: Yle/Simon Bergholm

Ungdomar, vars mammor har ätit vissa antidepressiva läkemedel under graviditeten, har en mer än fyra gånger större risk att få depression i 15-årsåldern, jämfört med ungdomar vars mödrar inte tog sådana mediciner under graviditeten.

Det visar en undersökning med mer än 65 000 kvinnor, bland annat från Åbo, som nu har publicerats i den renommerade tidskriften Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP).

Forskare från Åbo universitet, Helsingfors universitet och Columbia University i New York visade ett klart samband mellan gravida kvinnor som åt så kallade SSRI-läkemedel (selektiva serotoninåterupptagshämmare) mot depression, och det att barnen senare i livet drabbades av depression.

Det är första gången man undersökt hur foster och barn påverkas av mammans antidepressiva mediciner. SSRI är den mest använda typen av antidepressiva läkemedel, och cirka 4 % av alla gravida i Finland använder dem.

- Det är ändå också viktigt att sköta gravida kvinnors depressioner, påpekar specialläkare Heli Malm vid Helsingfors universitet. En depression som inte sköts är en riskfaktor både för mammans hälsa och för det kommande barnets hälsa.

I vissa fall kan det då vara bättre att den blivande mamman tar SSRI-läkemedel, om de har en klar positiv nytta för mamman och därmed också för barnet.

Forskarna påpekar att resultaten ännu är preliminära, och att det finns många osäkerhetsfaktorer, men resultatet har redan rönt stor uppmärksamhet särskilt i USA.

‒ Vi kommer att fortsätta med undersökningen ända tills barnen är vuxna, lovar professor Andre Sourander vid Åbo universitet. Dessutom är det viktigt att ta reda på om fostret är extra känsligt mot SSRI-läkemedel under någon period av graviditeten.

Länk till undersökningens abstrakt.
Länk till Wall Street Journals artikel om forskningsresultaten.

Diskussion om artikeln