Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Zelda är tillbaka i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Eija Quinlans katt Zelda, som var bortsprugnen i 3 år (11.04.16)
Bild: Yle/Stefan Härus

I tre år var katten Zelda på rymmen. Nu är hon tillbaka välbehållen i stan och har hittat tillbaka till sin gamla favoritplats: Bastulaven.

Det var i Jyväskylä som Zelda försvann. Kattens ägare Eija Quinlan var på besök vid sina föräldrars sommarstuga där. Det var en bekant plats för Zelda, som fick springa fritt på området. En vacker dag var hon borta.

- Det var i samband med att jag hade kört min dotter och hennes hund till Jyväskylä som katten försvann. Jag hade lämnat katten inomhus, men efter en stund hade den börjat visa tecken på att den vill ut. Min mamma hade då släppt ut den och på den vägen blev den, berättar Quinlan.

Eija Quinlan med sin katt Zelda, som var bortsprugnen i 3 år (11.04.16)
Bildtext Eija Quinlan med Zelda.
Bild: Yle/Stefan Härus

Strövat 30 kilometer?

Under tre år var katten borta. Den försvann i trakterna av Petäjävesi och hittades 30 kilometer längre bort i stadsdelen Tourula i Jyväskylä.

Det man inte vet, är om katten faktiskt har varit på fri fot i tre år eller om någon kanske tog hand om den och att den sen lyckades smita igen efter tre år i det nya hemmet.

- Katten är ju i god form, så det kunde nog tänkas att den trots allt levt sötebrödsdagar i någons hem. Å andra sidan är katten hela tiden på sin vakt, vilket kunde tyda på att den har blivit van att ständigt leva på helspänn i det fria, funderar Quinlan.

Zelda är tillbaka - Spela upp på Arenan

Lagt på hullet

Det som Quinlan också funderar över, är vad den har ätit under alla dessa år. Zelda verkar ha lagt en aning på hullet, vilket också det skulle tyda på att någon har försett den med mat.

- Skulle katten ha varit tvungen att klara sig året runt i det fria, skulle den antagligen vara magrare och i mera medfaret tillstånd, tror Quinlan, som nu försöker vädja till allmänheten för att få veta var katten hållit hus. Inte för att anklaga någon, men för att kanske få veta vad Zelda varit med om.

Vid katthuset i Jyväskylä, som alltså meddelade Quinlan om att katten finns hos dem, tror man också att Zelda skulle vara mera medtagen om den faktiskt levt fri under alla tre år.

Enligt dem kunde katten till exempel i så fall ha förfrusna öron eller andra skador.

Eija Quinlans katt Zelda, som var bortsprungen i 3 år (11.04.16)
Bild: Yle/Stefan Härus

Omtumlande upplevelse

Quinlan inser att de som möjligen haft hand om katten under alla dessa tre år, omöjligt kan veta att den riktiga ägaren har väntat på att få ett livstecken.

- Det finns så många katter i Finland som stryker omkring, men om man tar hand om en katt, kunde man förstås kolla om den har ett chip och den vägen få fram uppgifter om den rätta ägaren, säger Quinlan.

Att få hem ett älskat husdjur efter tre år är en omtumlande upplevelse. Quinlan trodde inte sina öron när hon fick veta att Zelda var vid liv.

- Det kändes som om katten hade återuppstått från de döda. Först hade jag förlorat den, efter det bearbetat sorgen och sen ännu gett upp hoppet om att få återse den. Tre år senare så förändrar ett enda telefonsamtal allt. I sanning en märklig känsla, skrattar Quinlan.

Eija Quinlan med sin katt Zelda, som var bortsprugnen i 3 år (11.04.16)
Bild: Yle/Stefan Härus

Hittade genast sin favoritplats

Zelda tar för sin del uppståndelsen med ro. Hon verkar veta exakt var hon är.

- Det första hon gjorde då hon kom innanför dörren i Borgå, var att hon gick till bastun och lade sig där på sin favoritplats, bastulaven. Efter det hittade hon matkoppen.

Zelda är cirka 9 år gammal och har ännu många år framför sig, men att springa lös kommer nog att vara ett avslutat kapitel.

- Efter ett spratt av det här slaget, får nog Zelda vänja sig att vara kopplad vid vistelser utomhus, säger Quinlan, medan Zelda låter sig väl smaka av det gröna färska gräset på gårdsplanen. De lika gröna ögonen spanar ideligen omkring sig. Det gäller att vara på sin vakt - kopplad eller inte.

Diskussion om artikeln