Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Han ville få leva längre

Från 2016
Uppdaterad 12.04.2016 10:06.
Laila Björkstam
Bild: Yle/Parad Media

Nu har det gått lite på fyra år sedan Laila Björkstams son Hannibal dog i sviterna av diabetes, trettioett år gammal.

Historien om Hannibals diabetes började en vacker sommardag i Åbotrakten när Hannibal var tretton år gammal, i medlet på 90-talet.

- På morgonen berättade han att han kissade blod, berättar hans mamma Laila Björkstam. Under veckorna innan hade både min man och jag lagt märke till att Hannibal var törstig hela tiden och att det var ett evigt springande på toaletten på nätterna. Så vi åkte genast in till sjukhuset för att ta prover och det framgick omgående att det var fråga om diabetes.

Stor omställning

Typ ett diabetes och allt vad det innebar var något helt nytt för hela familjen.

- Vi visste ju inte skvatt om diabetes då, säger Laila. Men vi fick massor av information från sjukhuset och konkreta råd. Vi fick bl.a. träffa en dietist som berättade vad vi skulle och inte skulle köpa i matväg.

Men att gå från ett sätt att leva till ett helt annat var inte lätt. Inte minst för Hannibal själv som dessutom inte tyckte om att sticka sig för att mäta blodsocker och ta insulinsprutor ideligen. Men det största problemet var att Hannibal inte ville acceptera sin diagnos och den livsstilsförändring den medförde.

Kritisk ålder

- Han fick sin diabetes i den åldern då man helst gör som kompisarna, man dricker limsa och köper snask i kiosken på rasterna. Och det gjorde han också, trots att han inte fick, säger Laila Björkstam.

Hannibal Björkstam
Bildtext Hannibal Björkstam som tolv år gammal.
Bild: Laila Björkstam

Diabetes är en sjukdom som innebär att bukspottskörteln inte fungerar och att kroppens eget sätt att utsöndra insulin därför inte heller fungerar. För att hålla blodsockret på en normal nivå måste man alltså injicera insulin i rätta doser med jämna mellanrum.

Det hände också att Hannibal inte helt enkelt tog sitt insulin som han skulle, fast han lät familjen förstå att han hade gjort det.

- För mej var det en evig balansgång, att vara den snälla, rara och stödjande mamman samtidigt som jag försökte vara sträng, berättar Laila.

Eftersom Hannibal inte skötte sin diabetes som han borde ha gjort, hände det ett par tre gånger i året att han åkte ambulans till sjukhuset då han tuppat av för att blodsockret skjutit i höjden med syraförgiftning, så kallad ketoacidos, som följd.

- Det var de här förgiftningarna då i tonåren som var ödesdigra för Hannibal eftersom de åstadkom skador i kroppen som inte senare kunde återställas, menar hon.

Tog sitt ansvar som vuxen

Det var först i vuxen ålder, när Hannibal blivit aderton år och flyttade hemifrån, som han började sköta sin diabetes.

- Det hade funnits alla förutsättningar för att han skulle ha klarat sig bra i många år framöver men det visade ändå sig att de skador hans kropp hade fått under tonåren var för allvarliga.

När Hannibal var tjugofem år gammal blev han blind, först på det ena ögat och sedan också på det andra. Det här var en direkt följd av skadorna som han ådragit sig genom att missköta sin diabetes under tonåren. Också i samma veva upptäcktes att han led av njursvikt.

Hannibal Björkstam
Bildtext Vid tjugofemårsålder blev Hannibal blind.
Bild: Laila Björkstam

- Det här med att förlora synen gjorde honom väldigt deppad till en början, berättar Laila. Men han var ju en social och aktiv person så också därifrån klarade han sig upp igen. Han lärde sig spela gitarr och tyckte om att sjunga karaoke och fick mycket uppmuntran och också en del nya vänner den här vägen, han trivdes.

Men trots att Hannibal lärde sig leva med sin sjukdom och sin nya situation som blind fanns det stunder av mörker.

- Ibland kunde sorgen över sjukdomen och aggressionerna slå till och då kunde hans olycka komma fram. Jag minns att han sade till mej att han så gärna ville leva lite längre, säger Laila. Och efter att han hade blivit blind sade han att han gärna hade velat resa lite mera och se lite mera av världen. Och det gjorde så ont att höra honom säga det här, när jag ju inte kunde göra någonting för honom.

Hon fanns där för Hannibal

Från och med att Hannibal blev blind ändrade Laila sitt eget liv så att hon mer eller mindre hela tiden kunde vara tillgänglig för Hannibal för att hjälpa honom i hans vardag, köra honom till och från olika sjukhusbesök och hjälpa till med annat praktiskt.

- Njursvikten ledde till att han i två år också gick på dialys. Och det var tungt med spring på sjukhuset med ett par dagars mellanrum i två år men också det klarade han rätt bra, menar hon.

Efter två års väntan hittades det en lämplig njure och Hannibal opererades omgående. Det visade sig vara en njure som passade perfekt och förutsättningarna var riktigt bra.

- Det var bara det att i det här skedet var Hannibals kropp och inre organ redan så pass trötta och slut att den nya njuren inte längre kunde rädda honom, konstaterar Laila.

Den fjortonde mars 2012 somnade Hannibal in hemma med de närmaste omkring sig. Det var hjärtat som inte orkade längre.

För andra som lever med diabetespatienter, eller är föräldrar till barn med diabetes, har Laila några konkreta råd.

- Det är viktigt att man inte låter sockret bli en självklarhet i vardagen. Det var sockret som var boven för Hannibal i det skedet han redan fått sin diagnos. Ät frukt istället på fredagsmyset, säger hon. En annan sak är att se till att motion finns som ett naturligt element från barndomen och att barnet trivs med att röra på sig.

Sedan är det förstås också viktigt att man läser in sig på sjukdomen så man vet vad man har att göra med.

- Till en början visste jag nästan inget om diabetes men jag läste på så mycket jag kunde men kunde ju ändå inte rädda Hannibal.

Laila Björkstam medverkar i Efter Nio om socker och sötma på måndag 11.4.2016 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.