Mänsklighetens tid är över
De sista människorna på jorden är ungdomar.
Den finlandssvenska musikalen Bränd berättar om ungdomarna på en ö, och hur de överlever efter att alla andra människor har dött. Tappert försöker de förhandla om tilläggstid för mänskligheten på jorden. Men naturens hårda bud lyder: mänsklighetens tid är över. Människorna är skyldiga till världens brand och hur väl de än menar, är de lika opålitliga som elden.
Tekla Gustafsson har erfarenhet redan från två ungdomsshower i Pargas, och hade först egentligen inte tänkt vara med i Bränd. Men så anmälde hon sig till audition, för det hade hon inte varit med om tidigare. Och hon fick en roll hon inte kunde tacka nej till, en roll som innehåller mycket skådespeleri, fastän hon mera ser sig som en sångare än skådespelare.
- Man lär sig så jättemycket, om att stå på scenen, och att man måste vara självdisciplinerad, konstaterar Gustafsson. Och så träffar man en massa människor och får se andra delar av Svenskfinland.
Musikalen hade premiär i Helsingfors den 31 mars, gavs under veckoslutet i Mariehamn, visas 11-13 april i Åbo och avslutas med två föreställningar i Vasa 22-23 april.
Och det är inte bara spelplanen som är helfinlandssvensk. Produktionen samlar kring 50 ungdomar från hela Svenskfinland, både skådespelare och dansare. I Åbo samarbetar man med Kashmi Dance Company KDC, där Karin Eklund övat in danserna med åboländska ungdomar.
Maja Meurman är lite nervös inför Åbopremiären, men det bästa är ändå att dansa och få uppträda.
- Det var mindre scen än jag hade trott, så vi har krockat lite i skådespelarna, erkänner Meurman. Men vi har ändå tränat mycket, så det går nog bra.
Bränd är skriven av Hanna Åkerfelt och den regisseras av Lauri Vennonen. Vennonen tyckte det var en bra pjäs för ungdomar, eftersom slutet för mänskligheten för fram så mycket känslor.
- Det är förstås en dystopi, en spekulativ framtidsvision, konstaterar Vennonen, men det klaraste märket för mig att den fungerar var att genast då ungdomarna läste texten, så förstod de vad det handlade om. Då insåg jag att vi hade något betydelsefullt.
Musikalen är en fortsättning på Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU:s tidigare ungdomsmusikaler Vaude (2009), Chans (2011) och Riskzon (2013). Och det är inte alls omöjligt att det blir en fortsättning, säger projektledaren Kim Lindström.