Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenska Gården i Åbo delas upp i två bolag

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Svenska gården i Åbo
Bildtext Svenska Gården i Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Svenska Gården i Åbo delas upp i två bolag.

Den nuvarande huvudbyggnaden får affärslokaler på bottenplanet, och ett 30-tal bostäder på våningarna 2-5.

- Svenska Gården återställs med andra ord till det bostadsaffärshus det var från början, säger Tony Jäntti, som är verkställande direktör för Svenska Gården.

Huset byggdes 1897-98 enligt arkitekt Fritjof Strandells ritningar, men redan i början av 1900-talet blev det fler och fler kontorslokaler där. I dag finns det bara en bostad kvar i huset.

De andra delarna av Svenska Gården, det vill säga Gillegården och Bassihuset, blir den nya Svenska Gården. Det beslutade bolagsstämman på måndagen, och det var ett enligt beslut.

- Men det dröjer nog till senare hälften av nästa år, innan det konkret blir en ändring, säger Jäntti.

Flera finlandssvenska föreningar hyr in sig i Gillesgården, och verksamheten ska fortsätta som förut också efter att bolaget delats.

Trappuppgången i Svenska gården
Bildtext Trapporna i Svenska Gården är fortfarande lika vackra som då huset byggdes.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården i Åbo ägs till största delen av föreningen Svenska Klubben som innehar 56 procent av aktierna. Stiftelsen för Åbo Akademi är den näst största ägaren. Svenska bildningens vänner r.f., Airisto segelsällskap i Åbo och Åbo Sångarbröder Musices Amantes äger mindre andelar på under tio procent. Dessa fem största ägare innehar 92 procent av aktierna.

Diskussion om artikeln