Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zikaviruset kan vara värre än befarat

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Myggbekämpning i Uruguay för att förhindra att zikaviruset sprids.
Bildtext Myggbekämpning i Uruguay för att förhindra att zikaviruset sprids.
Bild: EPA/Artigas Pessio Vignolo

De amerikanska hälsovårdsmyndigheterna varnar för att zikaviruset kan vara ett värre problem än vad man till en början trodde.

Doktor Anne Schuchat vid USA:s smittskyddsinstitut CDC sade på söndagen att ju mer kunskap man får om viruset, desto mer skrämmande verkar det.

Enligt Schuchat misstänks zikaviruset kunna vålla flera typer av fosterskador än man hittills känt till.

CDC har tidigare haft starka misstankar om att zikaviruset kan kopplas till mikrocefali. Vid mikrocefali föds barnet med onormalt litet och missbildat huvud. Hjärnan kan vara underutvecklad med syn- och hörselskador och mental funktionsnedsättning.

Doktor Anne Schuchat  och Anthony Fauci vid USA:s smittskyddsinstitut CDC.
Bildtext Doktor Anne Schuchat och Anthony Fauci vid USA:s smittskyddsinstitut CDC.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Även om experter inte väntar sig något stort utbrott i USA, bör man definitivt höja beredskapen.

Zikaviruset sprids just nu främst i Karibien. På Puerto Rico har tusentals människor smittats och Schuchat befarar att hundratals foster kan drabbas.

USA:s president Barack Obama bad i februari kongressen om 1,9 miljarder dollar för att höja beredskapen mot zika, men fick nej av den republikanska majoriteten.

Professor: Viruset har allvarliga följder för en liten procent av alla drabbade

Mika Salminen är chef för infektionsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd (THL) och säger att det egentligen handlar om att de amerikanska myndigheterna kommit till att viruset är mer skrämmande än man tidigare trott. Det är bara en tidsfråga innan de myggor som kan sprida viruset kommer till USA, säger han.

– Det som myndigheterna är rädda för är att de två myggarter som sprider viruset och som finns i södra USA och längs östkusten sprids över USA och då kan viruset bli ett permanent problem där, säger Salminen.

Myggorna som sprider zikaviruset finns inte längre norrut, till exempel i Finland, så här behöver vi inte vara rädda, tillägger Salminen. Dessutom måste en mygga av rätt art först få viruset för att kunna föra det vidare. En av myggarterna som kan sprida viruset finns i Sydeuropa, men ännu har man inte hittat myggor som faktiskt har viruset.

Två myggor som kan föra vidare zikaviruset.
Bild: EPA/OSCAR RIVERA

Sprider sig själva viruset i USA kommer förstås också följderna av det att bli vanligare. Salminen betonar att kopplingen till mikrocefali ännu är lite oklar, men att viruset också har andra följder för de som smittas.

– De allra flesta som får viruset genomlider en kort sjukdom med milda symtom, men en liten procent av alla får kanske de mer allvarliga följderna.

Salminen nämner till exempel encefalit eller hjärninflammation som en allvarligare följd som zikaviruset kan ge upphov till. Samtidigt säger han att sjukvården i Finland bra klarar av att vårda personer som har zika.

– Ett enskilt fall i Finland ändrar inte på hotbilden för den finländska befolkningen.

Mika Salminen utanför THL
Bildtext Professor Mika Salminen.
Bild: YLE/Isabella Mattsson

Salminen upprepar ändå rekommendationen att undvika att resa till Syd- och Centralamerika om man är gravid eller planerar att bli gravid. Också personer som inte är eller planerar att bli gravida gör klokt i att skydda sig mot myggbett i området.

Zikaviruset har hittills hittats i tiotals länder. Förutom via myggor kan zikaviruset överföras sexuellt, speciellt från män.

Diskussion om artikeln