Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Uber-chaufför: På natten ska man vara försiktig

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Uberförare kör i centrala Helsingfors.
Bild: YLE/Felicia Aminoff

De två bötesdomarna som gavs till två Uber-chaufförer i Helsingfors förra veckan har väckt oro bland resten av chaufförerna.

Enligt de Uber-chaufförer som Yle Helsinki har pratat med har domarna gjort att många nu är försiktiga, särskilt när de kör nattetid. De säger att risken att stoppas av polisen ökar på nätterna.

- Det är nästan bara taxibilar, polisbilar och Uber-bilar i trafiken den tiden på dygnet. Av de bilar som polisen stoppar är kanske var tredje eller fjärde en Uber, säger en man som har varit Uber-chaufför nu och då i fyra månader.

På dagen är risken att åka fast mycket liten.

― Uber-chaufför

Han slutar själv köra senast klockan 23 eftersom risken att bli stoppad av polisen ökar märkbart.

- Om man kör på nätterna så kommer man garanterat att åka fast i något skede. På dagen är risken att åka fast mycket liten, säger Uber-chauffören.

Två chaufförer dömda till böter

Polisen sade redan i fjol att de bötfäller Uber-chaufförer eftersom den finländska lagstiftningen säger att man måste ha taxilov för att få idka taxiverksamhet.

Förra veckan dömdes två chaufförer till dagsböter i Helsingfors tingsrätt för att ha kört Uber-taxi utan taxitillstånd. Det är de första domstolsbesluten gällande Uber i Finland.

I det ena fallet hade mannen kört utan taxitillstånd, eftersom Uber sagt åt honom att han inte behöver tillståndet.

Han har anmält sitt missnöje över domen till tingsrätten.

Han tvingades betala tillbaka de dryga 12 000 euro som åklagaren ansåg att han hade haft i bruttoinkomster som Uber-chaufför. Mannen hade betalat skatt för sina inkomster, stod själv för resornas kostnader och gav Uber 20 procent av inkomsterna i provision.

Den 23-åriga mannen hade kört Uber-taxi mellan maj och augusti 2015.

Han har anmält sitt missnöje över domen till tingsrätten.

Taxitjänsten Uber försäkrar att de hjälper sina chaufförer så mycket som möjligt, men berättar inte vad det i praktiken betyder i till exempel rättsfall.

I fjol somras var utbudet av Uber-taxin fortfarande mycket mindre.

Enligt en annan chaufför som Yle Helsinki har talat med kan man i dagens läge inte tjäna ihop lika mycket pengar som den bötfällda chauffören hade gjort.

- I fjol somras var utbudet av Uber-taxin fortfarande mycket mindre, säger han.

Polisen kan bötfälla direkt, starta en utredning eller låta chauffören köra vidare

Den första Uber-chauffören som Yle har talat med har inte heller taxitillstånd, men har aldrig fått böter. Han blev stoppad i en polisrazzia förra helgen när han hade fyra kunder i bilen, men fick fortsätta efter att han hade blåst noll i alkometern.

Han säger att razzior är vanliga under helgerna och att chaufförerna därför ofta har kommit överens med kunderna om vad de ska säga ifall polisen stoppar chauffören. Det kan till exempel handla om att kunderna säger att de har liftat.

Polisen bötfäller inte personer med finländskt ursprung.

Polisen kan antingen bötfälla chauffören direkt, starta en utredning, eller konstatera att det inte handlar om en Uber-taxi ifall det inte finns tillräckligt med bevis för det.

"Personer med finländskt ursprung får inte böter"

Enligt den andra chauffören som Yle har pratat med är risken att bötfällas mindre för en del av chaufförerna.

- Polisen bötfäller inte personer med finländskt ursprung.

Uberchaufförerna väntar på Kommunikationsministeriets trafikreform som väntas klargöra spelreglerna för Uber-verksamheten i Finland. Tills dess fortsätter chaufförerna sin verksamhet, men med lite lägre profil.

Text: Mikko Rita/Yle Helsinki