Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OAJ oroar sig för jämlikheten i utbildningen - vill grunda ny rättscentral

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:02.
pulpeter
Bild: Yle/Madeleine Boström

Lärarfacket OAJ föreslår att det grundas en ny rättscentral för barn och unga, som ska övervaka rätten till utbildning och fostran.

Centralen skulle ta hand om de rättskyddsärenden som i dag ligger på bland annat regionförvaltningsverkens och barnombudsmannens bord.

I dagsläget är övervakningen splittrad och det är svårt för föräldrar att veta hur de ska agera om barnens jämlikhet och rättskydd är hotade, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen. Den nya rättscentralen skulle behandla alla rättskyddsärenden som gäller utbildning och fostran.

Gratis förskola och bättre närskolor

Förslaget är en del av OAJ:s vägkarta för jämlikhet som består av tio punkter. Andra metoder som OAJ föreslår för att trygga jämlikheten i utbildningen är gratis förskola, mera stöd till närskolor och en minskad differentiering mellan olika undervisningsgrupper.

I grundskolan kan det vara en hel termins skillnad i den undervisning eleverna får.

Olli Luukkanen

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen säger att jämlikheten i utbildningen håller på att smulas sönder.

– Skillnaderna i inlärningsresultaten blir större, och gruppstorlekarna och barnens rätt till förskola varierar från kommun till kommun. I grundskolan kan det vara en hel termins skillnad i den undervisning eleverna får.

OAJ kräver att nedskärningarna i utbildningen ses över och att riktlinjerna för utbildningen blir mera långsiktiga och sträcker sig över regeringsperioderna.

Diskussion om artikeln