Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo kommun ger inte Point College proprieborgen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
point college i borgå
Bildtext Point College.
Bild: Yle/Simon Bergholm

Kommunfullmäktige i Sibbo vill inte bevilja proprieborgen för Point Colleges nybygge. Sibbo vill få till stånd en helhetslösning för andra stadiets utbildning i Östnyland.

Yrkesskolan Point College vill flytta till nya lokaler senast om två år. Skolans styrelse har bett de kommunala ägarna om ett stödbrev eller en proprieborgen för att garantera finansieringen av bygget.

Modellen är den att Point College inte själv ska äga fastigheten, utan hyra den för en tid på 20 år.

Kommunfullmäktige i Sibbo beslöt på sitt möte på måndag kväll att inte bevilja proprieborgen för skolbygget.

Bild: Yle/Simon Bergholm

Point Colleges styrelseordförande Markku Välimäki hade hoppats att Sibbo skulle ha varit beredd på att vara en mera aktiv ägare.

- Borgenskapet var en viktig fråga för oss, speciellt ekonomiskt.

Välimäki säger att det är typiskt östnyländskt att man inte får till stånd en gemenskap mellan kommunerna. Det konfunderar honom eftersom samarbetet för andra stadiets utbildning fungerar bra över kommungränserna på andra håll i Finland.

- Nu sitter alla i sina egna bunkrar och väntar på att någon annan fattar beslut. Men vem är den där någon? Det är en dålig situation, säger Välimäki.

Sibbo vill först ha helhetsbeslut

Sibbo har redan tidigare fattat ett beslut om att kommunen vill att andra stadiets utbildning i Östnyland i framtiden ska ordnas så att den finska och den svenska utbildningen ordnas skilt. Point College särprägel som trespråkig enhet ska beaktas, menar Sibbo.

- Borgå ville ha allt under samma hatt. Om det går så så får Borgå också ta över upprätthållaransvaret, säger kommunfullmäktigeordförande i Sibbo, Christel Liljeström.

Men Liljeström intygar att det här absolut inte är Sibbos strävan.

Sibbo anser inte att det är rätt väg att gå att först planera ett nybygge och först sedan få en helhetslösning för hur andra stadiets utbildning ska ordnas.

- Helhetslösningen ska ses över först, säger Liljeström.

Anbud på ny byggnad ska godkännas

På tisdagen den 12 april ska styrelsen för Point College träffas för att ta ställning till offerterna för att bygga den nya institutbyggnaden för skolan. Det har kommit in endast två anbud.

Markku Välimäki tror att Borgå stad blir en allt större ägare i Point College, eftersom ägarna som meddelat att de inte vill bevilja proprieborgen också har meddelat att de vill ge över sina aktier till en annan kommun.

Artikeln är rättad 12.4 kl 16.30.

Diskussion om artikeln