Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen: Innovationssedel, arbetsprov och cancercenter ska ge flera jobb

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Näringsminister Olli Rehn (C) på regeringens presskonferens på tisdagen.
Bildtext Näringsminister Olli Rehn (C) på regeringens presskonferens på tisdagen.
Bild: Petteri Paalasmaa All Over Press

Det nationella cancercenter som har beretts i flera år ska bli verklighet. För att förbättra sysselsättningen vill regeringen också experimentera med arbetsprov och göra en rad ändringar i arbetslöshetsskyddet.

Näringsminister Olli Rehn (C), arbetsminister Jari Lindström (Sannf) och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka (Saml) lade på tisdagen fram ett särskilt företagsamhets- och sysselsättningspaket med fokus på småföretag och mikroföretag.

Många av åtgärderna har beretts redan länge och en del presenterades i själva verket redan i samband med rambudgetförhandlingarna förra veckan.

Målet är att stöda försöken att få upp sysselsättningsgraden från 68 till 72 procent. Det kräver cirka 110 000 nya jobb.

Hur många arbetstillfällen åtgärdspaketet kan ge går enligt ministrarna emellertid inte att säga.

Lättnader för ensamföretagare

Regeringen lovar bland annat sänka tröskeln för ensamföretagare för att anställa sin första arbetstagare. De ska kunna göra det med lönesubvention eller startpeng och i det första skedet handlar det om ett experiment.

- Startpengen har hittills kunnat användas bara för att anställa arbetslösa men den begränsningen upphävs, säger näringsminister Olli Rehn.

Det ska också bli lättare för arbetslösa att sysselsätta sig själva. I första hand ska det handla om större flexibilitet i reglerna då en arbetslös vill försöka sig på företagsamhet som bisyssla.

Hälsoteknologi på frammarsch

Bland åtgärderna finns även en innovationssedel som ska ge små och medelstora företag bättre möjligheter att köpa in utomstående expertis och stöd. Den kan enligt Rehn användas till exempel för samarbetsprojekt med högskolor och forskningsinstitut.

- Värdet kunde vara kring 5000 euro, säger Rehn. Men beredningen börjar nu och det ska handla om ett experiment. Vem som får vara med och vad sedeln sist och slutligen ska vara värd avgörs senare.

Nu vill regeringen också grunda ett nationellt genom- och cancercenter. Cancercentret har funnits på förslag i flera år men hittills inte fått finansiering.

En motivering för centret är att den finländska hälsotekniken har blivit allt mera uppskattad utomlands. Exporten har ökat femfaldigt bara de senaste åren.

Nu vill regeringen få mer investeringar och spetsforskning på området och bland annat därför kompletteras cancercentret med en databank över arvsmassan.

Detaljer först senare

Medan Rehn har svarat för stödåtgärderna för företagen i regeringens paket har arbetsminister Jari Lindström koncentrerat sig på bland annat arbetslöshetsskyddet. Skyldigheten att ta emot jobb skärps, likaså skyldigheten att delta i så kallade sysselsättningsfrämjande åtgärder.

Men hur det ska se ut i detalj har inte klarnat ännu även om den här åtgärden fanns med redan förra veckan då resultatet från budgetramförhandlingarna presenterades. Lindström lovar återkomma på måndag.

Det samma gäller förslaget om att arbetslöshetsbidraget också ska kunna tas ut som startpeng eller lönesubvention. Även den här ändringen fanns med förra veckan men på tisdagens presskonferens fanns ännu inga närmare detaljer.

En åtgärd i Lindströms sysselsättningspaket är en specialtjänst med så kallade arbetsprov. Det skulle i praktiken betyda kortvarigt arbete hos potentiella arbetsgivare. Systemet ska testas i experimentsyfte. Dessutom ska man experimentera med att föra över ansvaret för arbetskrafts- och företagsservicen till landskapen för att bädda för den stora landskapsreformen som kommer 2019.

Ris och ros från EK och FFC

I de första kommentarerna får regeringens åtgärder både kritik och beröm.

Fackcentralen FFC välkomnar förslaget att arbetslöshetsskyddet ska kunna lyftas också som startpeng eller lönestöd. Men FFC påpekar att regeringen samtidigt har beslutat sänka sysselsättningsanslagen och det kan betyda att pengarna för lönestöd och starpeng kan ta slut mitt i året.

Arbetsgivarnas EK anser att regeringens åtgärder inte på långt när räcker till för att få fart på sysselsättningen. EK efterlyser bland annat skattesänkningar för att det ska bli lönsammare att jobba.

Diskussion om artikeln