Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: Körledaren Harald Andersén påverkade mitt yrkesval

Från 2016
Ann-Catrin Wulff på Martin Wegeliusinstitutets sommarkurs sommaren 1971 på SÖFF i Yttermark. På bilden till vänster dirigerar Harald Andersén.
Bildtext Ann-Catrin Wulff på Martin Wegeliusinstitutets sommarkurs sommaren 1971 på SÖFF i Yttermark. På bilden till vänster dirigerar Harald Andersén.
Bild: Ann-Catrin Wulff

Martin Wegelius - institutets sommarkurser i Yttermark var viktiga för mig som tonåring under åren 1969-1974. Stora kören under Harald Anderséns ledning var någonting jag verkligen njöt av!

Harald var mycket krävande och man var tvungen att öva stämmorna på rummet. Stora kören bestod vanligtvis av ca 50 - 60 sångare och vi övade varje sommar in ett större verk som sedan utfördes som slutnummer vid kursens avslutande konsert den sista kvällen.

Det var fantastiska verk allt från bl.a. Knut Nystedts Bondepraktikan till Rogers/Hammersteins Sound of Music (i körversion).

Jag minns speciellt Bondepraktikan. En av satserna handlade om regn. Harald, som hade absolut gehör, hade ett säreget sätt att visa åt koristerna om någon stämma var för låg: han satte upp högra tummen och gav den bestämda stämman ett lidande "Joker-leende" med mungiporna uppåt.

Vid ett ställe i regnsatsen var sopran 1 - som jag sjöng i - för låg, och dessutom ville Harald att vi både skulle låta lidande och se lidande ut. Jag gjorde mitt bästa i att härma dirigentens berömda min. Men plötsligt slog Harald av och spände blicken i mig: "Varför skrattar du? Ni skulle ju se lidande ut!"

Tonårsjäntan satt där, på första raden, med blossande röda kinder och förlägen min - jag hade ju gjort så gott jag kunnat! Harald insåg blixtsnabbt det pinsamma i situationen och sa överslätande: "Jaja, kanske du tycker om regn!" Förlösande skratt i kören! Och jag fortsatte att älska att sjunga i stora kören under Harald Anderséns ledning!

Dessutom kom Harald att påverka mitt yrkesval och jag hade mycket med honom att göra under studietiden vid Sibelius-Akademin, både med kyrkomusik och körsång.

Text: Ann-Catrin Wulff

Berätta din egen körhistoria!

Under våren gör Svenska Yle en djupdykning in i körlivet och samlar ihop historier om och av körer och korister i Svenskfinland.

Därför vill vi höra också din historia! När började du sjunga i kör och varför? Vilket är ditt finaste, roligaste, värsta körminne? Vad spelar kören för roll i ditt liv? Eller har du kanske aldrig fått sjunga i kör fast du hade velat? Berätta! Historierna publiceras på svenska.yle.fi och editeras vid behov innan publicering.

#minkör

Diskussion om artikeln