Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Leevi Kokko: Googles spårare hjälper Yle utveckla sin webbplats

Från 2016
Leevi Kokko
Bildtext Leevi Kokko.
Bild: Yle / Niklas Fagerström

Kundchefen förklarar varför Yle.fi, i likhet med många offentliga webbsidor, använder sig av Googles analysverktyg som enligt dataombudsmannen kan vara problematiskt med tanke på dataskyddet.

Artikeln publicerades 13.4.2016.

- Yle använder Google Analytics gratisversion i tillägg till andra analystjänster. Vår finskspråkiga cookies-politik förklarar varför vi använder särskilda spårare och kakor som ger information om besöken på våra sidor, kommenterar kundchef Leevi Kokko.

Bolaget använder Google Analytics för att tjänsten gör det möjligt att analysera hur väl Yles material kan hittas på nätet och hjälper till med att utveckla webbplatsen.

Har de data som sparas anonymiserats?

- På Yles alla Google Analytics-konton har vi anonymiserat besökarnas IP-adresser, eller så har vi för avsikt att göra det inom kort.

Men Google kan ändå följa med surfandet på yle.fi och rikta reklam utifrån det?

- Eftersom Yle använder gratisversionen av Google Analytics kan vi inte helt kontrollera vad Google gör med de data som samlas in. Det är möjligt att Google använder data som samlats in på yle.fi för att rikta reklam någon annanstans på nätet.

- Yle har inte någon särskild överenskommelse med Google om hur datamaterialet får användas, och bolaget har inte några ytterligare möjligheter att inverka på hur data sparas och behandlas än att sluta använda Google Analytics-tjänsten, eller börja betala för användningen, tillägger Kokko.

Hur skulle dataanvändningen påverkas om Yle köpte analystjänsten av Google i stället för att använda den gratis?

- Genom att använda betalversionen av Google Analytics skulle Yle ha full äganderätt till de data som verktyget samlar in om användandet av yle.fi. Då skulle Google inte ha rätt att använda datamaterialet för att rikta reklam, säger Kokko och fortsätter:

- Att betala för Google Analytics skulle i Yles fall kosta flera hundratusen euro om året. En utgift i den storleksklassen måste konkurrensutsättas, och skulle vara en del av en större beställning av analystjänster. Frågan är därför inte om vi enskilt vill skaffa betalversionen av Google Analytics eller inte, utan vilken helhet av digitala analystjänster vi överhuvudtaget vill använda.

Hur svarar du till dem som är oroliga för att deras besök på Yles webbsidor bidrar till att ge kommersiella företag information som sedan leder till riktad reklam?

- Google erbjuder ett särskilt tillägg till flera olika webbläsare. Med hjälp av det är det möjligt att stoppa företagets insamling av analysdata överallt på nätet. Tillägget kan laddas ned här, och det nämns också på Yles finska sida om dataskydd.

Har Yle planer på att ändra sin användning av analystjänster?

- Inga omedelbara planer, men vi granskar ständigt hur analyssystemen inverkar på våra kunders dataskydd. Vi håller alltså också koll på de avtalsvillkor Google har och vi förändrar vår användning vid behov.

Diskussion om artikeln