Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det går att leva bekvämt ekologiskt

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 10:13.
Leena Vaura-Lindroos
Bildtext Leena Vaura-Lindroos förevisar stolt olika torrdass.
Bild: Yle/Maud Stolpe

Under de senaste åren har det kommit allt fler ekologiska lösningar och apparater, som kan fungera i vanliga hushåll. Torrdass inomhus finns idag av flera olika slag och kompostorerna blir allt effektivare.

Idag går det att leva med torrdass inomhus utan stank. Det finns nu till och med sådana som bränner avföringen till aska på nolltid och så finns det sådana som fryser den och tar bort alla bakterier.

Men visst finns det ännu gammaldags utetuppar även om det nu går att finna något lättare tömningslösningar än tidigare. Leena Vaura-Lindroos förevisar stolt allt möjligt man idag kan skaffa sig.

utedass
Bild: Yle/Maud Stolpe

Komposten är lika spännande som televisionen var då den kom

Årets nyhet hos Leena Vaura-Lindroos och hennes mans firma är en elektrisk kompost som ser ut ungefär som en liten tvättmaskin. Inom några timmar ser man inte längre en bukett tulpaner man lagt in i den och efter 25 timmar är de bara mull. Det här tack vare de mikrober som verkar i apparaten.

Den fungerar så att en vev hela tiden rullar på och blandar det man har lagt i komposten. En svag lukt känns nära apparaten, men den lukten påminner mest om memma och är inte störande.

Komposten kan hållas till exempel inne i ett garage eller till och med i ett kök, men då kan man gärna ha ett avloppsrör som för ut lukten. Den här komposten rymmer fem kilo organiskt avfall och den är den minsta i sitt slag.

Det finns också liknande komposter som är mycket, mycket större och kan has till exempel i något köpcentrum och då talar vi om tusentals kilo avfall per dag.

Leena Vaura-Lindroos säger att hon själv är så imponerad av den här apparaten så det är ungefär som förr i världen när pappa tände hemmets första glödlampa eller då den första TV-apparaten kom.

torrtoaletter
Bild: Yle/Maud Stolpe

Torrtoaletten är huvudsaken

Det som i alla fall är den främsta produkten i den här firman är torrtoaletter av olika slag och sådana finns det många olika sorter av idag. Både för användning inomhus och utomhus.

Av dem man kan ha inomhus finns både sådana som separerar och fungerar med en fläkt, sådana som fryser avföringen, sådana som bränner den och sådana som fungerar med kemikalier och komposterar direkt.

För en brännande toalett behövs en stöpsel och ett vägguttag plus en skorsten för röken som kommer ut. Den fungerar så att man sätter en påse i behållaren innan man uträttar sina behov, sedan spolar man ner den, trycker på en knapp och det som blir kvar är en mycket liten mängd aska.

Av de brännande toaletterna finns idag fyra olika typer, men de är alla förhållandevis dyra både i drift och att köpa. Man kan räkna med at få lägga ut mellan tre och fyra tusen euro för en dylik toalett, så det kan vara bra att komplettera med ett utedass.

Den frysande toaletten fungerar så att man sätter en ekologiskt nerbrytbar plastpåse i toalettbehållaren och då den börjar bli full tömmer man påsen i komposten, där det hela blir mull inom ungefär ett år.

Inne i byttan blir det ungefär minus femton grader och det betyder att alla bakterier från urinen och avföringen dör och är därför mycket hygienisk.

Separerande toaletter har funnits redan i ganska många år och är fortfarande populära. Här blåser en fläkt ut odörerna och urinen separeras ut genom ett rör i väggen eller samlas upp i någon kanister, medan avföringen kommer i en bytta som kan tömmas i komposten.

Leena Vaura-Lindroos påpekar att den här är ganska lättskött och den drar heller inte mycket el i och med att det bara är för fläkten elen behövs. Hon påpekar att många idag gärna skaffar sig torrdass som man kan ha inne eftersom det är mycket bekvämare än att gå ut.

Nytt för i år är också en behållare för utetuppar, som är mindre än de tidigare och därför lättare att rulla bort och byta då behållaren börjar bli full. Den behållare man rullar bort kan sedan fungera som kompost.

utedass
Bild: Yle/Maud Stolpe

Gråvattenreningen kan gå ganska behändigt

Många stugägares mardröm är ju vad man ska eller borde göra åt det gråvatten som man producerar, men det lär inte behövas stora, dyra och komplicerade reningsverk om man får tro Leena Vaura-Lindroos.

Hon säger att om man behöver vattenreningen under vintern behöver man elektricitet så att reningsanordningen inte fryser och de behöver också isolering.

Men om det bara är sommaren det gäller klarar man sig med lättare typer. Dem kan man själv koppla så att vattnet kommer in i en behållare, renas genom biofilter, sågspån eller torv och rinner ut.

Med de enklare vattenreningsanläggningarna kan man komma undan med några hundra euro.

vattenrenare
Bild: Yle/Maud Stolpe

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln