Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Huvudstadsregionen och östra Finland lockar byggbranschen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En orangefärgad metro kör förbi byggplatsen med lyftkranar vid Fiskehamnen i Helsingfors.
Bildtext Byggplatsen vid Fiskehamnen i Helsingfors.
Bild: Varpu Helpinen / Yle

Under förra året påbörjades byggandet av 30 500 nya bostäder. Av dessa finns nästan varannan i huvudstadsregionen.

I sin helhet ökar byggandet med åtminstone tre eller fyra procent, uppskattar byggbranschens intressebevakare Rakennusteollisuus RT i vårens konjunkturöversikt.

Efter tre svaga år ökade byggandet under förra året och gick en aning på plus. Under nästa år väntas byggandet öka med ett par procent.

Förra året påbörjades byggandet av 30 500 bostäder. 40 procent av bostäderna finns i huvudstadsregionen.

– Högkonjunkturen inleds ofta i huvudstadsregionen. Om det går bra i södra Finland gynnar det hela Finland, då effekten sprids vidare, säger RT:s ordförande Tero Kiviniemi som företräder byggbolaget YIT.

Byggandet ökar i östra Finland

Byggandet ökar ändå inte bara i huvudstadsområdet. Byggbranschen har tillfrisknat även i östra Finland, speciellt i tillväxtområdet Joensuu. Under de kommande två åren används en halv miljard euro för att bygga bostäder i Joensuu.

Det är bland annat flyttningen av lärarutbildningen från Nyslott till Joensuu som ger fart åt byggbranschen i området. Ett av de synligaste projekten är ett 14 våningar högt höghus för studerande.

I östra Finland arbetar nästan 16 000 människor i byggbranschen. Under vintermånaderna har arbetslösheten som värst varit 25 procent.

Diskussion om artikeln