Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare saknar det konkreta i regeringens paket

Från 2016
Företagare Caj-Erik Karp på Mapromex i Smedsby, Korsholm
Bildtext Caj-Erik Karp efterlyser mer konkreta åtgärder i det företags- och sysselsättningspaket som regeringen presenterade på tisdagen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det är flummigt och saknar de konkreta åtgärderna. Så kommenterar företagaren Caj-Erik Karp i Korsholm det företags- och sysselsättningspaket som regeringen presenterade på tisdagen.

- Problemet för företagarna i Finland är att det finns för lite jobb. Om det inte finns jobb hjälper det inte hur många paket du än bygger upp. Vi måste få mer jobb och jag tror att vår konkurrenskraft måste stärkas, säger Karp.

Caj-Erik Karp har varit företagare i omkring 30 år och sitter också som medlem i Företagarna i Finlands styrelse.

Företagare: Ta bort onödiga dagar

I regeringens företagspaket nämns konkurrenskraften som det viktigaste som måste stärkas. Karp har ett konkret åtgärdsförslag till regeringen.

- Vi måste få bort de dagar vi betalar lön för då ingen är i jobb. Jag tror inte att vi måste sänka lönerna utan det räcker med att ta bort de dagarna vi betalar lön för då vi inte får något gjort. Det är en första sak för att stärka konkurrenskraften.

Många går arbetslösa och det paket som regeringen presenterade ska öka sysselsättningsgraden. Bland annat ska paketet underlätta för egenföretagare. Men Karp är skeptisk.

- Klart att det är bra att få nya företag, men de ska ha något att göra också. Du kan inte bara starta ett företag om det inte finns något att producera.

Diskussion om artikeln