Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya vindar blåser då FN väljer generalsekreterare

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
FN:s högkvarter i New York
Bild: Silje Bergum Kinsten/norden.org

Förenta nationerna har inlett processen att välja en ersättare för den nuvarande generalsekreterare Ban Ki-moon vars mandattid löper ut vid årsskiftet. För första gången någonsin får allmänheten en insyn i valet av generalsekreterare.

Nio kandidater har tillsvidare anmält sitt intresse för posten som generalsekreterare. Den här veckan presenterar kandidaterna sina visioner för generalförsamlingen och svarar på frågor från både medlemsländerna och på frågor som allmänheten ställt via sociala medier.

"Ett steg mot öppenhet"

Kandidaterna har också presenterat sig på FN:s webbsidor med både meritförteckning och en fritt formulerad redovisning över hur de skulle leda FN som består av 193 medlemsländer och 40 000 anställda.

- Vi kan vara ganska nöjda med processen. Det är ett stort steg mot öppenhet, demokrati och transparens. Det är första gången som vi hör kandidaterna i generalförsamlingen. Det betyder att generalförsamlingen för första gången har en roll i valet, även om det är säkerhetsrådet som i sista hand bestämmer, säger Finlands FN-ambassadör Kai Sauer.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finlands FN-ambassadör välkomnar den nya utnämningsprocessen. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Säkerhetsrådet fortfarande med trumf på hand

Processen att välja generalsekreterare har under årtiondens lopp risats för att vara för hemlighetsfull och otydlig. Målet med reformen har varit att skapa något som påminner om ett normalt anställningsförfarande.

- Väldigt många medlemsländer har signalerat att de vill lära känna kandidaterna bättre och kanske skapa en åsikt om vem de vill se som generalsekreterare innan säkerhetsrådet inleder sin överläggning, säger dansken Mogens Lykketoft som för närvarande fungerar som ordförande för generalförsamlingen i en intervju för UN TV.

FN:s generalförsamling utnämner generalsekreteraren på rekommendation av säkerhetsrådet. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA, har vetorätt, vilket har lett till att säkerhetsrådet i praktiken har avgjort tidigare generalsekreterarval.

Detta kan förändras i och med den nya utnämningsprocessen tror Mogens Lykketoft.

- Ifall majoriteten av medlemsländerna stöder en kandidat känns det osannolikt att säkerhetsrådet skulle rekommendera en annan kandidat. Men det finns många kandidater och om läget förblir oklart är det möjligt att vi får en likadan process som under tidigare val, säger han.

Efterlyses: Kompetent kvinna från Östeuropa

Kutymen inom FN har varit att generalsekreterarposten har roterat mellan olika världsdelar, även om det inte finns omnämnt i FN:s stadgar. Den här gången har det spekulerats att de skulle vara Östeuropas tur. Det förklarar varför majoriteten av kandidaterna är från den regionen.

Dessutom har man höjt röster om att den kommande generalsekreteraren borde vara en kvinna. En tanke som också Finland stöder.

- Hittills är fyra av kandidaterna kvinnor, så chansen är ganska stor att det blir en kvinna. Finland stöder valet av en kvinna om personen är tillräckligt kompetent, säger Kai Sauer.

Förhandsfavoriterna att utnämnas till generalsekreterare är bulgariskan Irina Bokova och Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark. Bokovas minus är att hon i vissa kretsar anses vara för allierad med Ryssland, medan Clark har den regionalpolitiska rotationspolicyn emot sig.

Fler kandidater dyker upp?

Man förväntar sig att ytterligare kandidater dyker upp de närmaste månaderna. Bulgariens EU-kommissionär Kristalina Georgieva och Argentinas utrikesminister Susana Malcorra har exempelvis nämnts i spekulationerna.

Kandidaterna uttalar sig nästa gång inför generalförsamlingen i juni. Säkerhetsrådet inleder sina överläggningar i juli.

Den vinnande kandidaten blir FN:s nionde generalsekreterare genom tiderna och tillträder officiellt vid årsskiftet.

Kandidaterna till att leda FN:

  • Irina Bokova, 63 år. Bulgarisk politiker och Unescos generalsekreterare.
  • Helen Clark, 66 år. Nya Zeelands premiärminister 1999-2008 och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP.
  • Natalia Gherman, 47 år. Moldaviens utrikes och Europaintegrationsminister 2013-2016.
  • Vesna Pusic, 62 år. Ordförande för det kroatiska folkpartiet. Kroatiens utrikesminister 2011-2016.
  • Antonio Guterres, 66 år. Portugal premiärminister 1995-2002 och chef för FN:s flyktingorgan 2005-2015.
  • Srgjan Kerim, 67 år. Makedoniens utrikesminister 2000-2001. Ordförande för FN:s generalförsamling 2007-2008.
  • Danilo Turk, 64 år. Sloveniens president 2007-2012. FN:s vice generalsekreterare 2000-2005.
  • Igor Luksic, 39 år. Montenegro nuvarande utrikesminister. Premiärminister för Montenegro 2010-2012.
  • Vuk Jeremic, 40 år. Serbiens utrikesminister 2007-2012. Ordförande för FN:s generalförsamling 2012-2013.

Artikeln är uppdaterad kl 7.57: Mogens Lykketofts nationalitet har rättats till dansk i stället för norsk.

Diskussion om artikeln