Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredssamtalen om Syrien återupptas medan striderna trappas upp

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Upptrappade strider hotar den bräckliga fredsprocessen. Här inspekterar invånare i Damaskusförorten Deir al-Asafir skadorna efter en flygattack som krävde trettio dödsoffer för knappt två veckor sedan
Bildtext Upptrappade strider hotar den bräckliga fredsprocessen. Här inspekterar invånare i Damaskusförorten Deir al-Asafir skadorna efter en flygattack som krävde trettio dödsoffer för knappt två veckor sedan
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Fredsförhandlingarna om Syrien återupptas idag samtidigt som omfattande brott mot eldupphöret hotar en fredlig lösning av kriget.

Den syriska regeringen och oppositionen samlas idag i Genéve för att med hjälp FN försöka nå ett avtal om en övergångsregering som kunde bana väg för fred och nyval i Syrien.

Dit är det ännu en lång väg och omfattande brott mot eldupphöret hotar den bräckliga fredsprocessen i Syrien.

Rebellgrupper som samarbetar med jihadistgruppen Al Nusra har gått till offensiv i provinserna Hama, Aleppo och Latakia.

Regeringsstyrkor har därför inlett en motoffensiv i Latakia och i områden söder om staden Aleppo. Häftiga strider pågår också i utkanterna av Damaskus

Ingen hjälp till belägrade

Jihadistgruppen IS har ryckt fram vid den turkiska gränsen samtidigt som IS förlorar terräng kring världsarvsstaden Palmyra och i provinsen Homs, på grund av en pågående regeringsoffensiv.

- Just nu syns det tecken på att vapenvilan håller på att bryta samman och läget är mycket känsligt för politiska samtal, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power efter överläggningar med FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Power var särskilt oroad över regeringsoffensiven i Aleppo som stöds av det ryska flygvapnet.

Planerna på att undsätta svältande civila i tiotals belägrade byar och städer som man kom överens om i februari har också skrinlagts tillsvidare.

- Eldupphöret har varit så viktigt under de senaste veckorna eftersom det har gett folk möjlighet att gå till torget och att få tillgång till humanitär hjälp. Det har ingett dem hopp, säger livsmedelsfonden WFP:s regionchef Matthew Hollingworth i Damaskus.

FN-sändebudet Staffan de Mistura (tv) är medlare mellan den syriska regeringen och oppositionenn. de Mistura träffade Syrien biträdande premiärminister och utrikesminister Walid al-Moallem på måndagen i Damaskus.
Bildtext FN-sändebudet Staffan de Mistura (tv) medlar mellan den syriska regeringen och oppositionen. de Mistura träffade Syriens biträdande premiärminister och utrikesminister Walid al-Moallem på måndagen i Damaskus.
Bild: EPA/SANA HANDOUT

Bashar al-Assad största problemet

President Bashar al-Assad utgör fortfarande den största stötestenen för förhandlarna i Genéve.

Oppositionen vill inte att han ska spela någon roll i en övergångsregering eller i ett framtida Syrien medan regeringen håller fast vid att Assad sitter kvar på sin post.

Förhandlingarna i Genéve förs indirekt med de Mistura som medlare mellan regeringen och oppositionen.

Staffan de Mistura har under de senaste dagarna förhandlat med Assads främsta allierade Ryssland och Iran, men förhandlingarna lär inte ha ändrat på konstellationerna inför fredsförhandlingarna.

Omstritt parlamentsval

Ett annat stort problem är det parlamentsval som ska hållas i regeringskontrollerade områden i Syrien på onsdag.

Endast ett fåtal partier som stöder regimen ställer upp i valet och även en mindre oppositionsallaians som tolereras av regeringen har beslutat att bojkotta valet.

Valet erkänns inte av FN eller största delen av omvärlden som har fördömt det i rådande läge.

Diskussion om artikeln