Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska kulturfonden stöder interaktivt projekt för högstadieelever

Från 2016
Uppdaterad 13.04.2016 12:00.
Konstmuseet Ateneum
Bildtext Åttondeklassarna ska bland annat erbjudas besök på museum. Vilka institutioner som deltar i projektet är ännu oklart.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Svenska kulturfonden stöder ett projekt som ger unga chansen att uppleva och utvärdera konst. Kulturfonden går in i projektet med 1,2 miljoner euro.

Projektet heter Konsttestarna och inleds under jubileumsåret 2017 och pågår under tre år.

Konsttestarna kommer att ge 200 000 åttondeklassare möjlighet att gå på teater, museum, konserter eller opera.

Eleverna får möjlighet att gå på två kulturbesök. Det ena besöket görs inom den egna regionen, det andra besöket antingen i Helsingfors eller i en annan region. Projektet står för elevernas resekostnader och inträdesbiljetter.

12 000 finlandssvenska åttondeklassare berörs av projektet.

Målet är att förstå vilka verk som berör unga

Projektet kostar sammanlagt 15-20 miljoner euro beroende på hur många skolor som deltar, varav Kulturfonden står för 1,2 miljoner.

Förutom själva kulturbesöket får eleverna bland annat på förhand material med information om föreställningen eller utställningen, om konstnärerna och konstformen.

Eleverna kommer att utvärdera sina kulturupplevelser på sociala medier. Samtidigt kan de både diskutera med varandra och med konstutövarna.

En av målsättningarna med projektet är att få en uppfattning om hur eleverna förhåller sig till konst och vilka verk som berör dem.

Kulturbesöken har minskat

Enligt en enkät som Kulttuurirahasto har gjort har många skolor skurit ned på kulturbesöken under de senaste tio åren. De besök som blir av görs främst inom den egna regionen.

Enligt Riikka Lindroos som är ordförande för Finlands rektorer rf är ojämlikheten mellan regionerna ett växande problem bland unga.

97 procent av rektorerna skulle öka på kulturbesökens antal om kostnaderna var mindre.

Del av jubileumsåret

Projektet Konsttestarna är en del av programmet under Finlands 100-årsjubileum.

Suomen Kulttuurirahasto och Svenska Kulturfonden har berett projektet i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen, Finlands kommunförbund och Finlands rektorer rf.

Det nationella nätverket för barnkulturcenter i Finland står för det praktiska genomförandet.

Vilka konstinstitutioner som är med i projektet blir klart senare.

Diskussion om artikeln