Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuff utmaning för Marjamäki i World Cup – ”har aldrig levt i den verkligheten”

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Lauri Marjamäki, tränare för Kärpät.
Bild: All Over Press

Enligt TPS-målvaktstränare Fredrik Norrena kommer den nye landslagslotsen Lauri Marjamäki att ställas inför en rejäl utmaning i World Cup. – Det är lite andra oskrivna regler när man jobbar med NHL-spelare, säger Norrena.

Marjamäki tar över chefstränaransvaret för Lejonen efter Kari Jalonen som avslutar sin två år långa sejour i och med VM i Ryssland. Den forne toppmålvakten och nuvarande målvaktstränaren för TPS ligalag och A-juniorer, Fredrik Norrena, hade det här att säga om Marjamäki då Yle Sporten träffade honom.

– Vi får en modern tränare med ett modernt tänk och arbetssätt. Själva processen tror jag inte kommer att speciellt mycket ändras mellan Kari Jalonen eller Marjamäki, men Marjamäki är en annan personlighet och kan passa ganska bra som landslagstränare.

Norrena, som har jobbat med Marjamäki både som spelare och tränare, tror att Marjamäki kommer att få ett rejält eldprov redan i sin första turnering som landslagstränare.

– Den utmaning han har är att han går direkt in i världens tuffaste turnering, World Cup, med NHL-spelare, NHL-tänk, NHL-ledare kring laget och han har aldrig egentligen levt i den verkligheten.

Stark och erfaren stab

Lejonstaben i World Cup kryllar av NHL-erfarenhet, då forna NHL-stjärnor som Teemu Selänne, Saku Koivu, Kimmo Timonen, Teppo Numminen och Jere Lehtinen ingår i tränarstaben. Har Marjamäki den auktoritet som krävs för att hålla alla bitar ihop?

– Det är mycket upp till honom, att verkligen våga ta den hjälp och ta intryck av de här ledarna i staben kring World Cup-laget, för det är lite andra oskrivna regler när man jobbar med NHL-spelare. De lever en helt annan vardag än en finsk ligaspelare. Men bara han är uppmärksam och tillräckligt smart som ledare, vilket jag tror Lauri är, så blir det inga problem.

World Cupen kommer i år att ordnas för tredje gången. Den första turneringen gick av stapeln 1996 och den andra 2004. Turneringen spelas i Toronto med start den 17 september.

Diskussion om artikeln