Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeyförbundet kartlägger snusanvändningen – tar senare ställning till åtgärder

Från 2016
En burk påssnus.
Bild: Yle

En arbetsgrupp tillsatt av ishockeyförbundet kommer att granska användningen av snus i finska ishockeyklubbar under april och maj.

Enligt arbetgruppens ordförande, Hannu Soro, vill man med kartläggningen se hur stort problem snusanvändningen är och sedan möjligen åtgärda saken.

I en enkät frågar förbundet klubbarna ifall de märkt att juniorer eller ledare använt sig av snus och i vilka åldersklasser. Förbundet vill också få svar på frågan ifall det inom klubbarna finns regler för snusanvändningen och ifall snusanvändningen ses som ett problem i klubbarna och ishockeyn.

Förutom i kartläggningen kommer snusfrågan också tas upp på alla skolningstillfällen i ishockeyförbundets regi. Enkäten kommer att skickas ut till klubbarnas träningschefer, tränare och lagledare inom de närmaste dagarna.

– Jag tror inte vi kommer att få slut på snusanvändningen helt och hållet, men vi hoppas att människor ska förstå hur skadligt det är. Det är också viktigt att spelare i FM-ligan och i Mestis inte skulle använda snus i samband med matcher eftersom spelarna är förebilder för unga, säger Soro.

Snusfrågan togs upp förra året, då ishockeyförbundets förra ordförande Kalervo Kummola ville totalförbjuda snusanvändningen inom ishockey.

Användningen av snus är redan förbjuden i förbundets tävlingsregler, men förbudet har inte ännu haft önskad effekt.

Diskussion om artikeln