Erdoğan uppretad över tysk satir
Tysk satir har ordentligt trasslat till relationerna mellan Turkiet och Tyskland. Turkiet kräver att den tyska regeringen besluter om rättsliga åtgärder mot en satiriker, som skrev en nidvers om president Recep Tayyip Erdoğan. Förbundskansler Angela Merkel är i en svår situation, å ena sidan måste hon värna om yttrandefriheten, å andra sidan om goda relationer till Turkiet.
Allt fick sin början med en video och en omarbetad version av Nenas och Kim Wildes låt Irgendwie Irgendwo Irgendwann (Anyplace Anywhere Anytime).
I ett satirprogram i det tyska rundradiobolaget NDR gjorde man sig lustig över den auktoritäre turkiske presidenten. Låten hade man döpt om till Erdowie, Erdowo, Erdoğan.
I videon görs Erdoğans Turkiet till ett nytt osmanskt rike där man trampar på pressfriheten och där kvinnor har samma rättigheter som män, det vill säga att bli nedslagna under demonstrationer.
Filmklippet ledde till att Tysklands ambassadör i Ankara blev inkallad för samtal till det turkiska utrikesministeriet.
Men det skulle komma mer...
”Medvetet kränkande”
Uppmuntrad av den livliga diskussionen kring filmklippet gick den tyske satirikern Jan Böhmermann ut med en dikt där han informerar Erdoğan om vad som är satir och vad man i Tyskland uttryckligen INTE får säga om den turkiske presidenten, eftersom det kategoriseras som skymf och ärekränkning.
Dikten som till största delen bygger på olika sexuella anspelningar om Erdoğan är i sig inget satiriskt mästerverk, men om det var uppmärksamhet Böhmermann var ute efter, så är det också det han har fått.
Det tyska rundradiobolaget ZDF plockade snabbt bort klippet från sitt mediatek och i ett första samtal med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu ska förbundskansler Angela Merkel ha sagt att hon ser satiren som medvetet kränkande.
Ett uttalande som senare bekräftades av regeringstalesmannen Steffen Seibert.
Regeringsbeslut om rättsprövning
Under veckoslutet meddelade Turkiet officiellt att man kräver att den tyska regeringen inleder en rättsprocess mot Böhmermann.
Det här kan man göra tack vare att det i den tyska lagstiftningen finns en egenhet, som allmänt går under benämningen shahparagrafen. Enligt den här paragrafen är det straffbart att kränka ett utländskt statsöverhuvuds ära.
Under 1960-talet åberopades paragrafen flera gånger av den iranske shahen, därav benämningen. Den som gör sig skyldig till ärekränkning kan i värsta fall dömas till ett fängelsestraff på upp till fem år.
I lagen slås vidare fast att det är den tyska regeringen som ska bestämma om det kommer till en rättsprövning eller inte. Det är orsaken till att Merkel och hennes regering nu har hamnat i en mycket svår situation.
– Regeringen kommer att noggrant överväga sitt svar på den turkiska noten. Det kommer att ta en viss tid, då det här inte är ett vardagligt ärende, säger regeringstalesmannen Seibert.
Yttrandefrihet och flyktingar
I Tyskland får Merkel i vilket fall som helst utstå massiv kritik för sitt handlande. Hon borde från första början ha gjort det helt klart för Erdoğan att all satir faller inom ramarna för tysk yttrandefrihet, säger kritikerna.
I stället ställde hon sig i viss mån på Erdoğans sida genom att signalera att hon ser satiren som medvetet kränkande.
Efter det här kan hon alltså endast fatta fel beslut. Om regeringen nu går med på att åklagaren inleder en prövning i fallet Böhmermann kommer Merkel att ses som Erdoğans marionett, som struntar i den tyska yttrandefriheten.
Väljer hon att gå emot Erdoğan kan det få långtgående följder för samarbetet mellan EU och Turkiet i den pågående flyktingsituationen.
För att stoppa flyktingströmmen till Tyskland har Merkel satsat allt på ett kort, på den turkiske presidenten.
”Slopa paragarafen”
Den tyska regeringens beslut väntas inom de närmaste dagarna, men Erdoğan verkar inte vilja lämna något åt slumpen.
Han har redan helt privat lämnat in en stämningsansökan mot satirikern Böhmermann. Och här är det rättsväsendet och inte Merkel som måste ta sig an fallet.
Samtidigt förs också redan en diskussion om att slopa shahparagrafen som tvingar den tyska regeringen till kontroversiella beslut.
– Lagstiftningen är föråldrad och passar inte in i dagens värld. Om Erdoğan känner sig kränkt kan han välja att gå de normala juridiska vägarna, säger socialdemokraten Thomas Oppermann.