Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Röda Korsets ambassadörer ska motverka rasism

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Nina Stubb
Bildtext Nina Stubb
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Ambassadörer som leder diskussionstillfällen för nyanlända är ett pilotprojekt som nu bland annat ska provas i Vasa. Integration kan förebygga rasism, säger Nina Stubb från Röda Korset.

Röda Korset ska utbilda ambassadörer för jämlikhet, hälsa och trygghet. Nina Stubb, mångkulturutvecklare på Röda Korset i Österbotten, berättar att de som gått utbildningen sedan ska kunna hålla i diskussionstillfällen för nyanlända och de som varit här lite längre.

Idag informeras det ofta i stora grupper om de finländska tankesättet vad det gäller jämlikhet och jämställdhet.

- Det är inte ett ställe där man vågar fråga om de sociala koderna, om hur man umgås mellan tjejer och killar, säger Stubb.

Därför är tanken nu att det också ska göras i mindre grupper. Stubb nämner asylboenden, hobbygrupper och integrationsutbildningar som exempel.

- Jag tror det är viktigt för både finländare och nyanlända att få den möjligheten.

Lära sig varandras sammanhang

Initiativet till utbildningen och arbetet kommer från Befolkningsförbundet och Arbets- och näringsministeriet finansierar. Det hela är också en del av ett större integrationsarbete, och nu sker pilotprojekt i Lieksa, Uleåborg och Vasa/Österbotten.

Nina Stubb tycker att satsningen kommer i helt rätt läge eftersom det under hösten fanns många diskussioner just om hur nyanlända inte förstod den finländska kulturen.

- De här ämnena behöver komma upp på agendan.

- När man lär sig förstå varandras sammanhang och förstår att det här är bara människor och individer som jag, bara att de kommer från ett annat sammanhang.

Stubb påpekar också att det handlar om en tvåvägskommunikation, att både finländare och nyanlända behöver lära sig av varandra. På det här sättet kan man också förebygga rasism.

Lär känna en främling

När det gäller att arbeta för integration och mot rasism menar Stubb att man kan börja med sig själv.

- Det viktiga är att syna sina fördomar, säger Stubb. Hon tycker att man ska fundera på varifrån fördomarna kommer.

- Ett annat sätt är helt enkelt att lära känna någon.

Stubb tipsar om Röda Korsets verksamheter där man kan bli vän eller stöd till nyanlända.

- Hur man än bär sig åt så får man nya vänner och ny kunskap på det sättet.