Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Undvik trender och laga mat tillsammans - då kommer du billigare undan

Från 2016
Uppdaterad 03.04.2017 11:05.
Susanna Strandback
Bildtext Näringsexpert Susanna Strandback tycker inte att man behöver äta sämre bara för att ens budget inte är enorm.
Bild: Yle/Roger Källman

Många studerande kan inte lägga mer än 100 euro per månad på mat. Går det verkligen att få ihop en näringsrik och mångsidig kost med en så snäv budget? Vi bollar över frågan till Susanna Strandback, sakkunnig inom kost och hälsa.

- Visst kan man äta nyttigt som studerande, men man måste kanske tänka lite mer på budgeten. En viktig grej kan vara att man struntar i trender som tyvärr tenderar att vara rätt dyra. Vanliga råvaror ska vara utgångspunkten.

Av de personer som svarade på Radio X3M:s enkät förra veckan uppgav 59 procent att de inte har råd att lägga mer än max 150 euro på mat per månad.

Har du i ditt jobb märkt av att det skulle finnas en större risk för att man äter mindre mångsidigt om man har en liten budget?

- Jo, framför allt har jag träffat studerande som kanske flyttat hemifrån ganska nyligen och som har lite av ett trotsår när det kommer till mat. De har enbart sig själv att ta hänsyn till och äter bara sådant som de tycker är billigt och gott. Men i något skede vaknar de allra flesta upp och vill ha något annat än fryspizza. Lite variation helt enkelt.

I något skede vaknar de allra flesta upp och vill ha något annat än fryspizza.

― Susanna Strandback

Susanna påpekar ändå att man kan äta både nyttigt och gott även om man inte har så många extra slantar att röra sig med.

- Det gäller att hitta en rytm. Det klassiska rådet om att äta regelbundet är viktigt, tre huvudmål och två mellanmål där emellan. Jag förespråkar studentrestauranger om man har möjlighet att äta vid en sådan. Då får man ett riktigt bra mål mat för en billig peng. Ibland tänker man att stora förpackningars kilopris är billigare och köper därför sådana, men det stämmer inte alls alltid. Små burkar kan vara billigare så det lönar sig att kolla. Ekologiskt är förstås ett bra, men dyrt, val. I många fall kan det räcka med att köpa inhemkt.

Om man tycker att matlagning är dyrt eller tråkigt kan det vara en idé att göra det till en gemensam programpunkt tillsammans med vänner.

- Allra roligast är det förstås om man kan kocka ihop med andra. Kanske man till och med kunde ordna en tävling, vem lagar billigast och godast mat?