Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åttorna vid Kungsvägens skola blir Konsttestare

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Text på en dörr i Kungsvägens skola.
Bildtext Konst på en dörr i Kungsvägen skola.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Åttondeklassarna ska få en möjlighet att göra något kulturellt som skolan inte annars hade råd att förverkliga.

Enligt en enkät som Suomen Kulttuurirahasto har gjort har många skolor skurit ned på kulturbesöken under de senaste tio åren. De besök som blir av görs främst inom den egna regionen.

Därför ska runt 200 000 åttondeklassare få en möjlighet att gå på teater, museer, konserter eller opera. Det här inom ramen för projektet Konsttestarna.

Kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto sponsorerar Finlands hundraårsjubileum till ära två kulturbesök för ungdomarna. Det ena besöket görs inom den egna regionen, det andra besöket antingen i Helsingfors eller i en annan region. Projektet står för elevernas resekostnader och inträdesbiljetter.

Bildtext Kungsvägens skola.
Bild: Yle/Simon Bergholm

"Jag testar gärna något nytt"

Åttorna vid Kungsvägens skola i Sibbo får vara med i projektet. Saga Viitolahti skulle gärna testa på någonting nytt i kulturväg.

- Opera och dans är inte riktigt min familjs grej. När jag var mindre gick vi ibland på teater, men det gör vi inte längre. Vad jag minns så var det roligt, jag kan tänka mig gå på nytt, säger Viitolahti.

Oscar Forsblom säger att han inte just alls tar del av kultur. Det är mera sport som hans tid går åt till.

Saga Viitolahti går i åttonde klass på Kungsvägens skola i Sibbo.
Bildtext Saga Viitolahti.
Bild: Yle
Oscar Forsblom går i åttonde klass på Kungsvägens skola i Sibbo.
Bildtext Oscar Forsblom.
Bild: Yle

Willjam Fagerström å andra sidan säger att han ofta besöker museer i Helsingfors och konstutställningar i Sibbo. Han tycker det låter som en bra idé att åttondeklassarna ska få gå på två kulturbesök och hittar genast på vad de kunde gå på.

- Kanske vi kunde se någon teater eller gå till Ateneum, där finns alltid något intressant att se på.

Willjam Fagerström går i åttonde klass på Kungsvägens skola i Sibbo.
Bildtext Willjam Fagerström.
Bild: Yle

Fagerström säger att det bland hans vänner finns både de som inte alls bryr sig om kultur och de som ofta deltar i kulturevenemang. Han tror att intresset för kultur kommer hemifrån och kanske också delvis från skolan.

Benjamin Andersson har ett svagt minne av att han i lågstadiet såg en balett. Det var trevligt och han kunde tänka sig gå på balett igen.

Oscar Fagerström går i åttonde klass på Kungsvägens skola i Sibbo.
Bildtext Benjamin Andersson.
Bild: Yle

Rektor Petra Paakkanen säger att skolan har väldigt begränsade resurser att bjuda eleverna på kulturupplevelser om de inte får bidrag från någon annan instans.

Hittills har skolan kunnat erbjuda mest lokala upplevelser, enligt rektor Paakkanen.

- Vår bildkonstlärare tar eleverna med på lokala utställningar i Nickbytrakten och så ställer eleverna själva ut sina konstverk. Årligen försöker vi ha en teatergrupp på besök i skolan och niorna åker under en dag till Helsingfors för att gå på museum.

Skolan applåderar initiativet

Petra Paakkanen säger att hon gärna skulle se att den konstform som åttorna kommer att ta del av i projektet Konsttestarna är något de inte annars skulle ta del av. Hon tror att flera ändå går på teater med sin familjer, så exempelvis dans kunde vara ett förslag.

- Jag applåderar initiativet starkt. Det är en jättefin möjlighet för eleverna och skolan att få bredda kulturutbudet, säger Paakkanen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln