Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors djurskyddsförening hotas av böter - brister i arbetarskyddet

Från 2016
Uppdaterad 13.04.2016 19:02.
Plansch föreställande katters anatomi
Bildtext Helsingfors djurskyddsförening har bland annat hand om hemlösa katter.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Enligt Regionförvaltningsverkets senaste granskning av Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) finns det flera brister i föreningens arbetarskydd. Regionförvaltningsverket uppmanar nu Hesy, med hot om böter, att rätta till sakerna på arbetsplatsen.

Djurskyddsföreningen måste nu göra en kartläggning över hur de anställda behandlas på jobbet, hur mycket jobbet belastar dem och hur man kan undvika den belastning som för tillfället finns. En uppföljning på det måste också göras inom 60 dagar, annars riskerar Hesy böter på 8000 euro.

Orsakerna som kommer fram i granskningen är de interna problem som funnits mellan de anställda och styrelsen. Bland annat nämns det att att man som anställd blivit hånad och utfryst.

Djurskyddsföreningen har haft en verksamhetsledare och en kontorschef under de senaste åren som båda sagt upp sig. Verksamhetsledaren sade upp sig efter mindre än två månader.

Helsingfors djurskyddsförening HESY i östra Baggböle.
Bildtext Problemen har fortgått hos Hesy i en längre tid.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Enligt rapporten från Regionförvaltningscentralen berodde uppsägningen på att styrelsen inte ville att verksamhetsledaren skulle ta itu med de arbetarskyddsliga åtgärder som behövde göras på arbetsplatsen.

Rapporten visar också att Hesys personal känner att föreningens styrelse leder arbetet på ett olämpligt, ostrukturerat och belastande sätt. Enligt Regionförvaltningsverket har arbetsgivaren försummat och kompromissat personalens hälsa och säkerhet på jobbet. Enligt rapporten pågår det här fortfarande.

Hesy har varit på tapeten de senaste åren med olika interna problem. Senaste fadäsen var att staden drog bort sitt understöd till föreningen.

Regionförvaltningsverket har också tidigare granskat föreningens verksamhet (18.4.2013, 7.11.2013 och 3.2.2014).

Diskussion om artikeln