Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Söderkulla skolcentrum i Sibbo mår dåligt enligt expert

Från 2016
Uppdaterad 13.04.2016 21:10.
Söderkulla skolcentrum tom gårdsplan
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Söderkulla skolcentrum i Sibbo får inte något speciellt gott betyg av Inspecta Oy.

På onsdag kväll fick föräldrar och personal ta del av undersökningsresultaten och ställa frågor till experterna.

Många risker

De mest betydande inneluftsriskerna enligt Inspecta Oy är omfattande brister i tätningar, speciellt i de övre konstruktionerna. Det finns dessutom för mycket fibrer av mineralull i inneluften.

Vattentaket i Söderkullaskolcentrets C-del är i dåligt skick. Brister finns också i delar av A- och B-delens vattentak.

Ytterväggarnas nedre delar har fukt- och mikrobskador. Bland annat har en mögelhund hittar spår av mögel på närmare tio punkter i A- och B-delen.

Luftkonditioneringen i gymnastiksalen och omklädningsutrymmena har ett maskineri som borde bytas ut.

Luftkonditioneringskanalerna är smutsiga. Dessutom bidrar möbler, textiler och massor av föremål till att damm samlas i rummen.

Också positivt

Det finns ändå någonting positivt i utredningen. Mikrobhalterna och -arterna är normala. Det finns inga fuktproblem i golven och inget radon i byggnaderna.

Koldioxidhalterna är inte för höga då fastigheterna är i bruk och luftkonditioneringen fungerar.

Inspecta Oy föreslår nu noggrannare städning och tömning av överlopps föremål i Söderkulla skolcentrum som omedelbara åtgärder. Vissa reparationer borde göras genast medan andra kan vänta till slutet av året.

Hälsomyndigheterna bedömer nu på basis av resultaten från konditionsundersökningarna och symptomkartläggningen hur skolverksamheten kan fortsätta tryggt. Kommunen informerar separat, om detta leder till ändringar i skolverksamheten. Annars fortsätter verksamheten som hittills i byggnaden fram till sommaren.

Planeringen av reparationerna och bedömningen av reparationskostnaderna är ännu halvfärdiga. Kommunen informerar i maj om fortsatta planer och om hur skolarbetet fortsätter under hösten.

Diskussion om artikeln