Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dystrare förtecken för Syrienförhandlingar

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Bashar al-Assad röstar i val i Syrien.
Bild: EPA/SANA

De syriska fredsförhandlingarna återupptas i Genève - men under allt mörkare förtecken. Våldet trappas upp och regimen ordnar ett parlamentsval som oppositionen betraktar som ett försök att sabotera förhandlingarna

Syrisk tv direktsände från vallokalen i Damaskus där president Bashar al-Assad röstade. I sändningen ackompanjerades presidentens röstande av dramatisk musik.

Kontroversiellt val i Syrien. - Spela upp på Arenan

Regimen tar valet på största allvar - kritikerna ser det som en fars

Regimen har också varit mån om att ge valet dramatiska och allvarliga förtecken trots att många kritiker kallar valet för en fars.

Regimens maktparti Bath-partiet har döpt valet till motståndets val, för att stärka bilden av regimen som en kraft som står emot yttre hot och terrorister.

Regimen beskriver det här som ett legitimt val som bara möjliggörs av regimens stora ansträngningar under svåra förhållanden, och det har skapat höga förväntningar åtminstone hos de väljare som ville ge intervjuer till internationella medier

- Om gud vill, hörs folkets förhoppningar och alla som har flytt kan återvända hem, priserna sjunker till det normala, situationen stabiliseras och säkerhet återvänder till landet, sa Abu Ahmed från Damaskus.

Bara regimtrogna kandidater ställer upp i valet

Valet är ändå långt ifrån normalt. Det ordnas bara i regimkontrollerade områden, och endast regimtrogna kandidater ställer upp.

På många håll öppnade vallokalerna bara några kilometer från frontlinjerna. I Aleppo ligger flera lokaler väldigt nära den front som delar staden mellan regim- och rebellkontrollerade områden.

Kritikerna säger att valet inte bara är odemokratisk, utan också att det ordnas bara för att stärka regimens sits i fredsförhandlingarna som återupptas i dag och är inne i ett kritiskt skede.

- Nästa fas i Genèveförhandlingarna är avgörande och viktiga då vi nu ska fokusera på hur den politiska övergångsperioden ska se ut, på administrationen av landet och på grundlagsprinciperna, sade FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Ammunition för förhandlingarna

Oppositionen vill att övergångsperioden som ska bygga grunden för Syriens politiska framtid sker utan Bashar al-Assad, ett krav regimen hittills har avfärdat.

Oppositionen anser att valet ordnas bara för ge regimen skenet av ett demokratiskt mandat.

Enligt oppositionen kan regimen med hjälp av sina allierade Ryssland och Iran använda valet som skydd mot krav från oppositionen, kanske till och med för att skjuta förhandlingarna i sank om de går åt ett sådant håll som regimen inte gillar.

Ryssland har också beskrivit valet i positiva ordalag.

- Innan syrierna kan enas om landets politiska framtid måste alla risker för politiska vakuum undvikas. Det här valet ordnas för att undvika ett sådant vakuum, sa Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.

Våldet och misstron ökar

Fredsförhandlingarna återupptas alltså under allt värre misstro mellan parterna och mot hela fredsprocessen.

Att misstron mot fredsprocessen växer märks också på slagfälten och väcker oro bland de inblandade stormakterna.

- Vi är mycket, mycket oroade över det ökande våldet på sistone. En ökning där det också ingår handlingar vi ser som klara brott mot eldupphöret, sade Mark Toner, talesperson för Vita huset.

Regimen har under de senaste dagarna gått till sina största angrepp i Alepporegionen sedan eldupphöret inleddes.

Samtidigt har bombningarna mot bostadsområden och andra civila mål igen trappats upp i rebellområden.

Också rebellerna har gått till motangrepp kring Aleppo, och båda parterna anklagar nu varandra för att ha fått eldupphöret att kollapsa.

Retoriken väcker oro om att fredsförhandlingarna snart kan gå samma öde till mötes.

Diskussion om artikeln