Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Motionsexpert: Vanliga gårdslekar tillräcklig träning för barn

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Pojke som spelar fotboll.
Bild: Yle/Emmi Bergvik

Det är bra för barn att leka och röra på sig utomhus, att exempelvis cykla, skejta, åka rullskridskor, hoppa rep eller klättra i träd.

Barn får både glädje och olika hälsofördelar av att röra på sig i det fria.

- Vanliga gårdslekar räcker alldeles väl som motion för barn, förutsatt att de pågår i några timmar per dag och inbegriper fysisk aktivitet. Man borde bli lite andfådd och svettig, säger motionsforskaren Arja Sääkslahti vid Jyväskylä universitet som Yle Uutiset talat med.

Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Barnens skelett förstärks då de hoppar rep, vilket är viktigt för att minska på risken för osteoporos på lång sikt. Om hoppandet pågår länge förbättras även konditionen och musklerna förstärks.

Koordinationsförmågan förbättras då barnet måste räkna ut när det är dags att hoppa.

- 50-100 hopp per dag är den rekommenderade mängden, säger Sääkslahti.

Att klättra i träd förstärker armkrafterna, som hos många av dagens barn är rätt dåliga. Armmusklerna får inte träning då barnen skjutsas med bil till olika ställen och de vuxna bär barnens saker för dem.

- Klättring är barnens egen kroppsviktsträning. Det är en naturlig form av motion som alltid fascinerat barn, säger Sääkslahti.

Rast
Bild: Seppo Sarkkinen

Också smidigheten och balansen utvecklas av klättring i träd eller ställning.

Olika bollspel och -lekar utvecklar samarbetet mellan ögat och foten, förbättrar bland annat balanssinnet, koordinationsförmågan och uthålligheten.

Föräldrar rädda för att barnet ska göra sig illa

Motionsrekommendationen för barn under skolåldern är två timmar och för skolelever 1-2 timmar frisk motion per dag.

Ju mångsidigare motionen är, desto bättre - växande människor borde springa och hoppa men också sparka och kasta exempelvis boll.

Ett barn står och balanserar på en husveranda på en snöig gårdsplan.
Bild: Yle/Carmela Walder

Många föräldrar begränsar onödigt mycket sina barns aktiviteter av rädsla för olyckor.

- Barnen kan tappa lusten att röra på sig då föräldrarna bromsar och varnar dem för mycket. Man kan bli svettig då man springer. Det är inte farligt, tvärtom. Kläderna kan bli smutsiga om man ramlar omkull. Men det hör till uppväxten, man lär sig av sina små missöden, säger Sääkslahti.