Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hotfull situation på Östersjön - Ryssland förnekar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nyhetsvideor: Ryska jaktplan flög farligt nära ett amerikanskt örlogsfartyg på Östersjön. - Spela upp på Arenan

Ryska jaktplan flög mycket nära ett amerikanskt fartyg på Östersjön i början av veckan. Enligt amerikanska militärkällor flög ryska jaktplan endast nio meter från den amerikanska jagaren USS Donald Cook under måndag och tisdag.

Situationen upplevdes som mycket farlig och aggressiv, säger källorna. De ryska planen ska enligt medier i väst ha hindrat en polsk helikopter att lyfta från USS Donald Cook genom sina närgångna överflygningar.

Ryssland förnekar farosituation

Det ryska försvarsministeriet förnekar att det var frågan om en farosituation. Det skriver nyhetsbyrån Interfax.

Besättningarna på de ryska SU-24-jaktplanen iakttog alla befintliga säkerhetsregler, säger försvarsministeriets talesman till nyhetsbyrån. Jaktplanen deltog i en inplanerad flygövning och flög över det område där Donal Cook befann sig, ca 70 kilometer från en rysk örlogsbas.

- När de ryska piloterna upptäckte det amerikanska fartyget vände de om och flög åt annat håll, säger talesmannen.

Händelserna inträffade på internationellt vatten drygt 100 kilometer från den ryska enklaven Kaliningrad.

USA och Polen genomför tillsammans en manöver utanför Gdansk i Polen. Samtidigt håller den ryska flottan en övning i Östersjön cirka 100 kilometer från Gdansk.

Utrikesminister Soini: Ukraina ökar spänningen

Ukrainakrisen återspeglar sig också på Östersjön, konstaterar utrikesminister Timo Soini (Sannf). Det är inte en bra sak om spänningen ökar, sade han på de politiska journalisternas lunch i förmiddags.

- Finlands linje är att alla plan ska flyga med transpondrarna påslagna, sade Soini.

Finland, Sverige och de baltiska länderna följer noga med hur säkerhetsläget utvecklas i Östersjöområdet. Ett tätare samarbete mellan Finland och Sverige vore önskvärt, sade Soini.

- Östersjön är viktig för oss.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet påpekar att det är just Ryssland som gång på gång gör sådana här farliga saker på Östersjön.

Ryssland vill att vi ser landet som en stormakt som har intressesfärer och Moskva säger att Östersjön är en del av deras intressesfär.

Med manövrer som den på Östersjön nu vill Ryssland visa att ni andra inte får komma hit och göra vad ni vill - det är vi som bestämmer, analyserar Salonius-Pasternak.

"Ryssland vill vara den som bestämmer" - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln