Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Söderkullaförälder: ”En ny skola om åtta år hjälper inte våra barn”

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Barn som leker
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle/Anna Ruda

Söderkulla skolcentrum är i dåligt skick, visar en ny undersökning av bland annat inomhusluften. Föräldrar är upprörda över att luftrenarna har stått på i en del klassrum då undersökningen gjordes.

Veronica Isaksson-Nyström har barn i Söderkulla skola och deltog i onsdagens informationsmöte, där vårdnadshavarna informerades om läget med Söderkulla skolcentrum.

Många har känt till att skolan är i dåligt skick, så hon reagerade inte så starkt på resultatet från undersökningen. Mest handlade det om att få en bekräftelse svart på vitt.

– Förstås är det oroväckande att ha barn där. Man funderar ju på hur alla som är i huset mår, säger Isaksson-Nyström.

Reparationer utförs på sommaren

Informationsmötet handlade mer om att konstatera vad läget är just nu. Ännu kom inga konkreta planer på vad som ska göras fram.

– I dag (läs: torsdag) ska de fatta beslut om vad som ska göras. Om de värst drabbade klassrummen eller hela skolan stängs, eller om man kan fortsätta så här våren till slut, säger Veronica Isaksson-Nyström.

Om reparationer görs så görs de under sommaren. För vårdnadshavarna återstår det att se hur det ser ut då höstterminen börjar.

I maj kommer undersökningen att vara helt klar. Då blir det ett nytt möte där det informeras om vad som ska göras och när.

Söderkulla skolcentrum tom gårdsplan
Bildtext Söderkulla skola finns i Söderkulla skolcentrum.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Vad tycker då Veronica Isaksson-Nyström att borde göras?

– Som förälder tycker jag att de skulle kunna placera en barack på gården.

Budet är att en eventuell barack kan dyka upp på skolgården först i november. Isaksson-Nyström säger att hon på mötet frågade varför man inte kan börja planera baracker redan nu.

– Frågan är vad som är mest lönsamt, en barack eller att reparera en usel, gammal skola lite här och där.

Luftrenarna var på

En het potatis under mötet var hur själva inomhusluftsundersökningen hade gjorts.

Företaget som gjorde den hade inte vetat om att luftrenare var påslagna i en del av klassrummen medan undersökningarna utfördes.

– Det är klart att det kan ha förbättrat resultatet lite.

Vårdnadshavarna upplevde också att undersökningen kanske inte var så noggrant gjord, eftersom det hela tiden lyftes upp att barnen ändå ska flytta ut om åtta år.

Ett nytt skolcentrum ska byggas vid Fröken Miilis väg. Finska sidan flyttar bort från Söderkulla skolcentrum redan 2019, och svenska sidan 2023.

– Nog blev vi som föräldrar lite arga. Det är nu vi har barnen här och inte om åtta år, det är nu de utsätts för det här. Vi har ingen nytta av att de har flyttat bort härifrån sedan.

Rektorn har gjort ett bra jobb

De flesta utsatta klasserna från Söderkulla skola har flyttat ut till gårdsbyggnaden från det drabbade huset.

Det leder till att det är 40 elever i vissa klasser, vilket inte heller är optimalt med tanke på andra problem som kan uppstå, men Isaksson-Nyström är ändå glad åt specialarrangemanget.

Jag måste säga att rektorn på svenska sidan har skött det väldigt bra. Vi har fått fin information och han har gjort allt vad han har kunnat för det här.

― Veronica Isaksson-Nyström

Isaksson-Nyström säger att Sibbo kommun säkert också har försökt göra det som kan göras.

Bland annat har hemmen fått svara på olika förfrågningar om vilka symptom eleverna har fått i vilka klassrum.

– Men det känns ändå lite som om man måste förhandla om allting hela tiden, konstaterar hon.

Diskussion om artikeln