Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

I Hangö känner alla sotaren

Från 2016
Sotaren
Bildtext Rune Råbergs morfar följde med sin far på sotarjobb redan som elvaåring.
Bild: Mageia

Rune Råberg har sotat i Hangö i 34 år. Han fick ärva jobbet efter sin far, morfar och morfarsfar. Yrket som gått i släktet i nästan ett sekel kommer knappast att gå vidare; Runes dotter Mathilda studerar kemi men tycker att det är synd att en lång tradition inte fortsätter.

Mamma Sirkka kallar sej för "nokineuvos" (sotråd) och minns hur tre sotare i tiden tvättade sej i familjens bastu. Själv fick hon sköta om att de sotiga kläderna blev rena till nästa dag.

I programet följer vi med Rune Råberg i arbetet. Vi besöker olika hus och träffar intressanta mänskor från pensionatsägare till ornitologer. Att Hangö trots allt är en liten stad märker man genom att nästan alla i stan känner sin sotare och den västnyländska dialekten svallar fritt.

Sotandet har inte ändrats särskilt mycket under de tre årtionden som Råberg varit verksam. Suddarna och slevarna finns kvar som förr. Däremot har dammsugare och ventilationsverktyg kommit till och där sotaren förr rörde sig med cykel eller moped, krävs nu bil för att rymma utrustningen.

Däremot är lagstiftningen beträffande sotande i förändring. Från 2019 faller det på fastighetsägaren att se till att eldstäderna blir sotade. Hittills har sotandet skötts distriktsvis och den egna sotaren har varje år lagt ut lappar i postlådorna om förestående sotning. Snart ligger ansvaret helt hos fastighetsägaren.

Enligt Råberg är utgången av reformen oklar, men risken för soteldar och spruckna skorstenar finns. Också brandtillsynen har delvis skötts av sotaren.

Lite vidskepelse om sotare finns ännu kvar. Råberg berättar om att folk ibland rör honom på axeln eller tar i knappen för att få lycka den dagen.

Orginaltitel: Sotaren
Yle Fem fredag 15.4.2016 kl. 20.00 (Repris lördag 16.4.2016)
30 dagar på Arenan.

Produktion: Mageia, 2016