Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin vill bomba ryska vägar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Vladimir Putin
Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rysslands ekonomiska kris tar slut nästa år och regeringen gör allt rätt, menade president Vladimir Putin idag i sin årliga tv-maraton där han i direktsändning svarar på folkets frågor.

– Vi måste slå till mot våra dåliga ryska vägar och vår ryska slarvmentalitet, svarade president Putin på en fråga om vilka fiender det ryska flygvapnet tänker bomba nästa gång.

Årets tv-maraton handlade också mest om rysk inrikespolitik. I september arrangeras dumaval i landet.

Särskilt landets ekonomiska kris var på tapeten. En av de första frågorna var varför matpriserna har fördubblats.

– Jag förstår att läget är svårt men prishöjningen är tillfällig, jordbruksproduktionen är redan på plus och priserna stabiliseras snart, svarade Putin.

– Jag tror inte att EU tänker häva sanktionerna den närmaste framtiden, sa han. Därför finns det heller ingen orsak för oro bland våra jordbrukare.

Enligt presidenten minskar Rysslands ekonomi i år med 0,3 procent, men redan nästa år förväntas landets BNP öka. Putin kunde dock inte lägga fram en konkret plan för hur målet ska nås, utan nämnde enbart en ”ökad effektivitet”.

Vännen Turkiet

De utrikespolitiska frågorna kretsade kring Ukraina, Turkiet och Syrien. Putin kallade Turkiet för ett vänligt inställt land.
En fråga gällde varför Ryssland bara skapar fiender, men inga vänner.

– Det stämmer inte, svarade Putin. Vi har ett gott samarbete med våra grannländer. Det är bara med några enskilda politiska ledare som vi har problem och där måste vi reagera resolut.

Retoriken gentemot USA var inte lika aggressiv som tidigare. Putin berömde till och med Barack Obama för att han kritiserade sin egen politik i Libyen. Samtidigt menade Putin att Panamaläckan var en ”amerikansk provokation”.

– Vi vet att amerikanska tjänstemän har haft sitt finger med i spelet, sa Putin.

Enligt Putin behöver Ryssland ett stabilt Ukraina.

– Oligarker hade makten i Ukraina förr, samma sak nu, sa han. Den politiska eliten är miljardärer med båda fötterna i skatteparadis.

Välregisserad tillställning

Direktsändningen pågick nästan fyra timmar. Folk kunde skicka in frågor per telefon, textmeddelanden och internet. I år introducerade man videosamtal och frågor via sociala medier. Ifjol kom 3,5 miljoner frågor in till studion i Moskva.

De frågor som presidenten svarar på i direktsändningen har sållats fram på förhand av administrationen. Tillställningen är välregisserad och presidenten är alltid väl förberedd på vilka teman som tillåts.

I studion sitter även en publik med politiker, tjänstemän och representanter för olika yrken. Även de här frågorna har repeterats.

En tv-maraton med presidenten har arrangerats sedan 2001.

Enligt en rapport från opinionsinstitutet Levada skulle vanligt folk helst vilja ställa frågor om löner, arbetslöshet, sjukvård, pensioner, korruption och landets ekonomi.