Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är okända Kebu en av Svenskfinlands framgångsrikaste artister?

Från 2016
Uppdaterad 18.04.2016 10:23.
Kebu
Bildtext Kebu släpper sin nya skiva Perplexagon fredagen 25.4.
Bild: Heidi Väsänen

Sidebys Kebu har lyckats med det som många finlandssvenska artister drömmer om. Han har hittat en hängiven publik ute i Europa. På Youtube-kontot finns redan fem miljoner visningar och den här veckan åker han ut på turné med sin nya skiva.

Sebastian “Kebu” Teir fuskar inte. Alla ljud på den nya skivan Perplexagon som släpps 25.4 kommer från hans enorma samling av analoga synthar. När Kebu spelar för publik alstras all musik live. Soundet är färgat av 70- och 80-talets elektroniska pionjärer.

- Det låter inte modernt. Det gör det inte, säger Kebu.

Kan inte leva på musiken (...ännu)

Kebu har samlat fem miljoner visningar på sin Youtube-kanal och de rullar in i stadig takt. Varje månad får han 250 000 nya klick. Många musiker undrar säkert om det går att leva på fem miljoner klick. Det går det tyvärr inte.

I år kommer Kebu att heltidssatsa på musiken med hjälp av ett stipendium. Efter stipendieåret hoppas han kunna stå på sina egna ben, men det blir svårt.

- Om jag skulle kunna tiodubbla omsättningen kan jag leva på det. Men den måste tiodubblas. Det är inte så lätt.

Tjänar pengar på Spotify (...men inte mycket)

Till de positiva sidorna hör att det faktiskt kommer in en del pengar från den digitala försäljningen och streamingen. Spotifyinkomsterna har ju ett dåligt rykte.

- Jag är förvånad över att det kommer en liten inkomst från streaming.

Kebu tycker att jämförelserna ofta blir fel när folk klagar över att man inte får några pengar från Spotify. Det är svårt att jämföra. En radiospelning ger direkt mer pengar, men då spelas ju låten för tusentals människor på samma gång. På samma sätt måste man dividera lysningarna många gånger om man vill föreställa sig hur många skivköp de representerar. Man lyssnar ju många gånger på en skiva man har köpt.

Det har i alla fall visat sig att det är på den digitala sidan inkomsterna kommer, trots retrovibbarna i musiken.

Att vara musiker är mycket lättare nuförtiden

Även om det är svårt att få ihop en lön så gillar Kebu läget. Han har spelat i olika band hela livet och det har aldrig varit så här enkelt att nå ut.

- Som musiker tycker jag att det här är den bästa tiden för självständiga artister.

Publiken stöder också artisten på ett annat sätt. Han tror att folk köper en digital kopia av skivan för att de vill visa att de stöder artisten.

Hängivna fans kräver å andra sidan mer av artisterna. Kebu känner att borde finnas där men att han inte alltid har tiden.

- I gengäld måste man aktivera sig mer med fans. Det känns lite tungt ibland. En del är lite på gränsen. Det kommer meddelanden stup i kvarten.

Som musiker tycker jag att det här är den bästa tiden för självständiga artister.

Många frågor om syntharna

På torsdag bär det av till Hamburg. Kebu och hans synthar gör tio stopp ute i Europa under de kommande veckorna.

Den typiska konsertbesökaren är en medelålders man som växt upp med Jean Michel Jarre och Vangelis. Efter spelningen kommer det frågor om tekniken.

- Det brukar vara väldigt specifika frågor om synthar. Ganska många av fansen sysslar själva med synthar som hobby.

Ett problem för turnén är att fansen är väldigt utspridda i Europa. När Kebu bokar spelningar blir det en utmaning att få dem samlade på några få ställen. Till veckans spelning i Hamburg kör en del 250 kilometer. Det är egentligen bara i Kebus nuvarande hemort Helsingfors som det är enkelt att få tillräckligt med folk.

Kebu ska bli mer klubborienterad.
Bildtext När Kebu spelar live är han omgiven av synthar.
Bild: Tapani Rintala

Råd till den som vill försöka?

Kebu har lyckats med det många finlandssvenska artister hoppas på. Han har hittat en liten men hängiven publik ute i Europa.

Vilka råd har du till de som hoppas göra det du nu gör?

- Man ska vara väldigt självkritisk. Du konkurrerar ju så att säga på en global marknad.

Det gäller att hitta en nisch och nöta på tills man är riktigt bra.

- Nu säger jag sådant som jag själv inte gör. Jag har inte hunnit öva för fem penni, erkänner Kebu och skrattar.

Det gäller att ta chanser men också veta när man ska tacka nej.

- Jag har fått väldigt många dåliga erbjudanden. Jag blev erbjuden en publikationsdeal för Tyskland. När jag började läsa kontrakten såg jag att jag skulle ge bort mina rättigheter för livstid plus sjuttio år. En helt horribelt dålig deal.

Att fixa några spelningar utomlands är också otroligt viktigt för ens rykte. Om du har spelat utomlands blir tröskeln genast lägre när du försöker boka nästa spelning.

- Organisatörerna ser ju att den här killen var i Norge häromdagen och då kan man lita på att han kommer till Hamburg.

Vad är en perplexagon?

Det första som slår en när man öppnar konvolutet till Kebus nya skiva är att de sex första spåren har samma namn. Perplexagon 1. Perplexagon 2. Perplexagon 3. Namnvalen på de sex första låtarna, som utgör A-sidan på vinylen, doftar progressivt 70-tal och matematiska kompositioner.

Perplexagon är en kombination av ordet perplex och termen för en regelbunden månghörning, t.ex. en hexagon.

- Det är något regelbundet och familjärt över låtarna, men när man lyssnar märker man att det inte riktigt är som man väntat sig.

Ett tips för den som vill hitta det där lite udda som finns på skivan är att ibland räkna takterna.

Kebus analoga musik har fått många lyssnare
Bild: Sebastian Teir

Publiken vill dansa

Den förra skivan To Jupiter and Back var så långt en tribut till Kebus förebilder att han ibland funderade på om han skulle komma undan med det. På den nya skivan Perplexagon har han jobbat mer med ett eget sound som både är modernt och retro.

- Jag ville ha fler låtar som det går att dansa till, berättar Kebu.

Det var ute på spelningarna som han märkte att det behövs fler danslåtar. Därför är nu B-sidan på den nya skivan också inspirerad av modern klubbmusik.

Fansen skapade Kebu

Det är fansen som skapat Kebu. På många sätt.

- Det är en otroligt drivkraft. Det är all respons jag fått via Youtube som har drivit mig framåt, säger Kebu.

För fem år sedan laddade Kebu upp sina första klipp på Youtube. Han fick genast positiv respons. Utan de första fansen hade han knappast gjort sin första skiva To Jupiter And Back som på fredag får sin uppföljare i Perplexagon.

Perpexagon släpps 15.4.
Kebu turnerar i Europa denna och nästa vecka och spelar bland annat i Hamburg, Oirschot, Hannover, Berlin, Odense, Stockholm, Malmö och Växsjö.

Diskussion om artikeln