I Söderlångvik ska alla äppelträd se lika ut
Årets beskäring av äppelträd i Söderlångvik är inne på slutrakan. Söderlångvik, på Kimitoön, hör till de största äppelodlarna i Finland och om vårarna är det ungefär 20 000 träd som ska beskäras.
Det är ett drygt jobb som en handfull personer utför varje vår.
För fem år sedan började Söderlångvik förnya sina äppelodlingar och av sexton hektar består fem hektar nu av unga träd.
I motsats till de gamla träden står de nya träden tätt bredvid varandra och för att underlätta den framtida beskärningen av träden strävar man nu efter att få alla träden att se likadana ut.
Arbetet utförs tre i omgångar, berättar trädgårdsmästare Karin Arfman.
- I det första skedet tar vi bort en eller två stora grova grenar så att det skjuter ut en ny gren igen, sedan beskär vi toppen och till sist då man ser vad som är blomknopp och vad som är bladknopp görs en finbeskärning då en del blomknoppar tas bort så att det blir en bra balans i trädet.
Då varje träd inte behöver granskas var för sig, utan alla ser likadana ut och ungefär samma grenar tas bort på alla träd blir beskärningsarbetet mycket effektivare och det krävs också mindre expertis för att beskära träden.
- Olika människor har beskurit de gamla träden och alla har haft lite olika teorier då det gäller hur träden ska beskäras.
- Det här systemet underlättar äppelodlingen mycket, säger Arfman som också tror att skörden kommer att bli mycket bättre än tidigare.
Söderlångvik, som har äppelodlingar i Dragsfjärd och Kimito kommer så småningom att förnya alla sina träd. I år planeras nya plantor på två hektar och nästa år börjar man förnya hela sju hektar i Tofsnäs. Av de gamla äppelträden görs det flis.