Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läs det här - och spara hundringar

Från 2016
Uppdaterad 14.04.2016 15:36.
Deklarationsblankett för skatt
Bildtext I maj är det dags att skicka in deklarationen.
Bild: Yle

Det lönar sig att gå igenom sin skattedeklaration noggrant. Många finländare har utgifter som delvis kan dras av i beskattningen.

– En stor del av arbetstagarna är berättigade till skatteavdrag för resorna mellan arbetsplatsen och hemmet, säger Päivi Kaari som är chefsjurist vid Skattebetalarnas centralförbund.

Arbetstagaren får göra avdrag om kostnaderna för arbetsresorna överskrider 750 euro. Många kommer till exempel upp till den summan genom att betala en tolv månaders bussbiljett.

Om det inte finns någon fungerande kollektivtrafik på orten får man dra av kilometertaxa för användning av egen bil.

Man kan också få avdrag för de kostnader som uppstår om man under arbetsveckan är tvungen att bo på en annan ort än familjen.

Automatiskt avdrag på 620 euro

Programvara för datorer, facklitteratur och arbetskläder är också kostnader som kan dras av i beskattningen.

Ett avdrag på 620 euro för inkomstens förvärvande beräknas automatiskt ut för varje arbetstagare. Anskaffningar och kostnader för under den summan dras alltså av automatiskt och ska inte anmälas till skatteverket. Endast om du gör anskaffningar och har kostnader som tillsammans överstiger 620 euro kan du göra extra avdrag.

Allt kan man ändå inte dra av i beskattningen. De som måste klä sig snyggt på jobbet, i till exempel kostym, får inte dra av sina kläder i beskattningen.

Avdrag för distansarbete

De som jobbar hemifrån får göra avdrag för arbetsrum. Det här avdraget gäller till exempel för dem som då och då gör distansarbete eller för lärare som ibland planerar sina lektioner hemifrån. Man kan få avdraget trots att man inte har ett särskilt arbetsrum hemma. Det här avdraget överstiger ändå inte 620 euro.

Om du skaffar en ny dator kan du dra av den i beskattningen, ifall du använder den i arbetet.

Studerande får inte skatteavdrag för resekostnader eller andra kostnader som studierna för med sig.

Många finländare kan dessutom ansöka om hushållsavdrag. Hushållsavdrag är man berättigad till bland annat om man har anställt en städerska eller haft utomstående hjälp under en renovering.

Det går att ansöka om avdrag retroaktivt

Päivi Kaari tror att de flesta finländarna känner till att de har rätt till skatteavdrag. De som har minst kunskap är folk som har kommit till Finland från något annat land och unga människor, enligt henne.

Men om du förra året glömde att meddela att du anställt hantverkare kan du ännu få skatteavdrag. Man kan ansöka om avdrag ännu fem år i efterskott. I år är alltså sista året du kan ansöka om avdrag för år 2010.

Sista dagen att lämna in sin skattedeklaration är antingen den fjärde eller den trettonde maj. Kvittona för anskaffningarna måste finnas kvar, trots att Skatteverket inte ber att få se allas kvitton.

Diskussion om artikeln