Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Konstföreningen tillbaka i Almska Gården

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
hus och skylt
Bild: Yle/Erica Vasama

Stödföreningen för Lovisa konstcentrum rf är tillbaka i Almska Gården. Föreningen tvingades lämna gården för ett drygt år sedan. Den nya utställningen presenterar Malmgårds historia.

Sagolikt slott – praktisk produktion är namnet på utställningen som belyser herrgården Malmgårds historia och nutid.

Utställningen beskriver herrgården från tiden då det nuvarande slottet byggdes 1885 till dagens ekoproduktion.

För att bredda målpubliken samarbetar man också med skolorna. Alla skolor i Lovisa ska besöka utställningen och ta del av olika verkstäder. Eleverna får möjligen också besöka en herrgård som finns nära den egna skolan.

käpp med skylt
Bildtext Inte vilken käpp som helst. Denna skatt hittades i Malmgårds gömmor.
Bild: Yle/Erica Vasama

Mångårigt projekt - förhoppningsvis

Malmgård inleder en omfattande utställningsserie som de närmaste åren kommer att presentera östnyländska herrgårdar.

- I oktober presenterar vi Tjusterby gård i Pernå, berättar projektsekreterare Nina Björkman-Nystén. Vi har också vidtalat Labby gård, Kulla i gamla Strömfors samt Drägsby och Kullo i Borgå.

Föreningen vill se herrgårdsutställningarna bli ett mångårigt projekt. Det finns ett tjugotal gårdar mellan Helsingfors och Kotka som skulle vara intressanta att få med.

- Föreningen har finansiering för i år och för början av 2017, men vi har stort förtroende för att vi får fortsättning. Inställningen är att det nog ska gå bra även i framtiden.

Varför herrgårdar?

- Därför att vi bor mitt bland intressant historia. Många vet inte mycket om herrgårdarna i regionen, berättar Nina Björkman-Nystén.

Herrgårdarna är en viktig del av vår lokalhistoria, eftersom de varit traktens stora arbetsgivare. En del gårdar är i dag mer eller mindre öppna för allmänheten, andra har man inte chans att titta in i.

två stolar och två tavlor
Bildtext Slottsfröknarna och deras matstolar.
Bild: Yle/Erica Vasama

Malmgård då och nu

Utställningen om Malmgård omfattar möbler, tavlor, fotografier och intressanta föremål från högtid och vardag. Greveparet Creutz har valt ut dem med tanke på viktiga epoker i gårdens historia.

De har också plockat fram viktiga personer, speciellt kvinnor, som har bott och verkat på gården.

Utan att glömma Malmgård i dag: gården satsar på ekologisk produktion.

Cirkeln är sluten

Stödföreningen för Lovisa konstcentrum är tillbaka i Almska Gården efter en paus på över ett år.

Föreningen tvingades lämna gården i slutet av år 2014 när pengarna inte räckte till för hyran. Lovisa stad gav då inte ekonomiskt stöd till föreningen.

- En stor del av vår energi år 2015 gick åt till att försöka övertyga staden att ta sig i kragen och ordna upp situationen, säger föreningens ordförande Anneli Sjöholm.

I oktober 2015 hyrde Lovisa stad Almska Gården av dess ägare Kari Markkula. Nu är Stödföreningen för Lovisa konstcentrum tillbaka som underhyresgäst.

- Vi är tillbaka i lite blygsammare skala, men det är jätteskönt. Det har visat sig att staden inte har bättre utställningslokaler annanstans.

Märkliga svängar

Det är sak samma hur byråkratin ordnas, huvudsaken att föreningen får vara i gården, anser Sjöholm.

- Men nu är det ju ganska märkligt hur staden med lite mer understöd till oss kunde ha låtit oss fortsätta här. Vi hade haft fin verksamhet och tagit in andra utställare. Men vi är glada för att vara här, staden har gjort en kulturgärning.

Almska Gården är till salu. Anneli Sjöholm är inte oroad, eftersom staden har ett femårigt hyreskontrakt som garanterar verksamheten så länge.

Vad som händer sedan vet ingen.

Utställningen Sagolikt slott - praktisk produktion öppnar i Almska Gården den 20 april och pågår till 16 juli 2016.

Det gula Almska huset utifrån
Bild: yle/Berislav Jurisic

Diskussion om artikeln